Kuvar
31.01.2021.

Prokeljčići u kremastom Alfredo sosu i mirišljavi pužći sa cimetom

Prokeljčići u kremastom Alfredo sosu

Potrebno je
1 kg prokelja, 250 g dimljene mesnate slanine, 400 ml neutralne pavlake, 1 kašika limunovog soka, ⅓ šolje parmezana, so, biber

Priprema
Prokeljčiće očistite od suvih i oštećenih listića, odsecite koren, one veće prepolovite, pa ih skuvajte u posoljenoj vodi. Ocedite, prelijte hladnom vodom i ostavite da se cede, a u međuvremenu u dubljem tiganju pržite sitno iseckanu slaninu dok ne postane hrskava, dodajte neutralnu pavlaku i limunov sok, posolite i pobiberite po ukusu, pa dodajte prokelj. Lagano izmešajte, tek toliko da sos prekrije svaku glavičicu prokelja, s vremena na vreme protresite tiganj i krčkajte pet, šest minuta. Pre služenja pospite parmezanom.
Foto: cook. me

Slatki pužići sa cimetom

Potrebno je
Oko 1 kg brašna, ½ l vode, 25 g kvasca, 200 ml ulja, 150-200 g šećera, 30 g cimeta, 1 jaje

Priprema
U činijici razmutite mlaku vodu, kvasac, kašiku brašna i kašiku šećera, sačekajte da nadođe, pa sa brašnom i uljem zamesite meko testo. Pokrijte providnom folijom i krpom i ostavite da naraste. Premesite, pa sačekajte da još jednom naraste. Podelite na dva dela, razvaljajte oklagijom na debljinu od ½ cm. Pospite šećerom i cimetom, urolajte i secite na parčiće debljine 2 cm. Premažite umućenim jajetom i pecite 10-15 minuta na 200 stepeni.
Foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno