Kuvar
03.01.2021.

Pohovani fileti oslića i keksići koji miršu na cimet, đumbir i praznike

Pohovani fileti oslića

Potrebno je
1 kg fileta od oslića, 3 jajeta, 200 g brašna, 200 g prezli, so, ulje za prženje

Priprema
Odmrznute filete dobro prosušite papirnim ubrusima, pa posolite sa obe strane. Svaki filet uvaljajte u brašno, umućena jaja koja ste malo posolili, pa u prezle i pržite u dubokom ulju, na srednjoj vatri dok ne porumene. Pržene filete ređajte na papirne ubruse da se ocedi višak masnoće, pa poslužite sa prženim krompirom ili krompir salatom.
Foto: Pixabay

Praznični keksići koji miršu na cimet i đumbir

Potrebno je
Za keks: 125 g maslaca, 100 g smeđeg šećera, 1 jaje, 1 kašika meda, 1 kačišica đumbira u prahu, 1 kašičica cimeta, 1 kesica praška za pecivo, 375 g brašna; Za dekoraciju: 2 belanceta, 250 g prah-šećera, sok od pola limuna, prehrambene boje, jestive perlice, mrvice...

Priprema
U vanglici penasto umutite maslac i šećer, dodajte jaje i med i nastavite da mutite dok ne dobijete glatku smesu. Potom dodajte brašno pomešano sa đumbirom, cimetom i praškom za pecivo i rukama na pobrašnjenoj posudi mesite dok testo ne postane čvrsto i glatko. Umotajte ga u foliju i držite u frižideru najmanje sat vremena da se dobro stegne.
Na brašnom posutoj površini ohlađeno testo oklagijom razvucite na debljinu od oko 5 mm, pa modlicama pravite željene oblike. Ređajte ih u pleh obložen pek-papirom i pecite osam do 10 minuta na 180° dok ne porumene.
Ukoliko želite da ukrasite keksiće, dobro umutite belanca, umešajte šećer u prahu i limunov sok. Podelite smesu na onoliko delova koliko boja želite da imate, razdelite je u kesice, na svakoj u ćošku napravite malu rupu kroz koju ćete istiskivati smesu i ukrašavati keksić. Pre nego što se glazura stegne, ako želite, dodajte jestive perlice, mrvice, mašnice...
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""