Dinstana junetina koja se topi u ustima
Potrebno je
1,5 kg junetine (plećka, potplećka, vrat ili ribić), 1,5 kg crvenog krompira, 1 veća glavica luka, 3 velike šargarepe, 2 lista lovorovog lista, 1 dl soka od paradajza, 1 kašika suvog biljnog začina, 1 kašika crvene začinske paprike, 1 l junećeg bujona, 50 ml ulja
Priprema
Junetinu u komadu kratko pržite na ulju da porumeni sa svih strana, pa je prebacite na sredinu dublje zemljane posude. Oko mesa poređajte očišćeno povrće isečeno na veće komade, pospite suvim biljnim začinom, začinskom paprikom i zalijte većim delom bujona. Poklopite ili pokrijte alu-folijom, stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i krčkajte sat, sat i po vremena, dok meso ne omekša. Potom okrenite meso, sipajte ostatak bujona i otklopljeno pecite još pola sata, dok meso potpuno ne omekša i dok ne dobije zlatnu koricu.
Foto: Pixabay
Krempita sa korama od lisnatog testa
Potrebno je
2 pakovanja lisnatog testa (4 lista), 1 l mleka, 80 g brašna, 1 kašika ekstrakta vanile, 6 jaja, 12 kašika šećera, 125 g maslaca, 2 kašike prah-šećera
Priprema
Odmrznite lisnato testo i rastanjite svaki list oklagijom što više, da bude što tanji. List po list testa bockajte viljuškom i pecite jedan po jedan na 200 stepeni dok ne porumeni, a u međuvremenu spremite krem. Sipajte 750 ml mleka u šerpu i stavite da vri, a kad proključa dodajte glatku smesu koju ste umutili od žumanca, 6 kašika šećera, ekstrakta vanile, brašna i 250 ml mleka. Kuvajte uz neprekidno mešanje dok ne dobijete gust krem bez grudvica. Mikserom umutite belanca, dodajte 6 kašika šećera, pa nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Lagano ga umešajte u prohlađen krem, a kad se potpuno ohladi, dodajte mu maslac koji ste penasto umutili sa prah-šećerom. Filujte jednu po jednu koru od lisnatog testa ovim kremom, a poslednju samo pospite prah-šećerom. Pre služenja dobro ohladite.
Foto: Pixabay