Sladak kupus sa junetinom
Potrebno je
600-700 g junećeg mesa (plećka, potplećka, vrat, ribić), veća glavica svežeg kupusa (do 2 kg), 2 dl ulja, 1 veća šargarepa, 1 dl soka od paradajza, 1 kašika brašna, 1 kašika slatke začinske paprike, 1 kašika suvog biljnog začina
Priprema
Na loncu, na 1,5 dl zagrejanog ulja propržite meso isečeno na komade, dodajte šargarepu isečenu na kolutove, pa dodajte suvi biljni začin. Pržite dok meso ne porumeni, dodajte 2 dl vode, poklopite i ostavite da se dinsta, a za to vreme isecite kupus na sitne komade. Kupus stavite u lonac, sipajte vode da sve ogrezne, dodajte sok od paradajza, poklopite i krčkajte pola sata. Proverite da li je meso gotovo, dodajte još malo vode, pustite da proključa i dodajte zapršku (kašika brašna i slatke začinske paprike propržene na ½ dl ulja). Promešajte, poklopite, isključite ringlu i ostavite lonac na njoj da se kupus ukrčka.
Foto: Pixabay
Stari dobri koh od griza
Potrebno je
6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika griza, 2 kašike brašna, 1 kesica praška za pecivo; 1 l mleka, 1 kesica vanil šećera
Priprema
Umutite penasto belanca, dodajte šećer, mutite da dobijete čvrst sneg, pa lagano umešajte žumanca. Potom dodajte griz i brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo i sve dobro sjedinite. Smesu uspite u dublji pleh ili tepsiju podmazanu uljem i posutu brašnom i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Vruć koh prelijte hladnim ili tek smlačenim mlekom, pospite vanilin šećerom i služite toplo ili hladno, kako više volite.
Foto: pixabay