Kremasta piletina sa brokolijem
Potrebno je
1 kg pilećeg filea, ½ kg cvetova brokolija, 400 ml neuutralne pavlake, ¼ kašičica belog luka u prahu, ¼ šolja rendanog parmezana, so, biber, 2 kašike biljnog ulja
Priprema
Pileći file isecite na šnicle, posolite, pobiberite i pržite na ulju dok ne porumene sa obe strane, a u većoj količini posoljene vode, kad proključa, skuvajte brokoli, ali tako da ostane čvrst. Prelite ga hladnom vodom, pa ga kratko, bez mešanja, propržite na ulju na kojem ste pržili piletinu. Dodajte neutralnu povlaku i meso isečeno na tračice, pospite parmezanom i krčkajte pet minuta.
Foto: campbells.com
Prhka i slasna pita od jabuka
Potrebno je
200 g maslaca iz frižidera, 1 kašika belog kristal šećera, 150 g smeđeg šećera, 1 jaje, 400 g brašna, 2 kesica vanilin šećera, na vrh noža soli, ½ kg rendanih jabuka, 2 kašike griza, 1 kašika cimeta.
Priprema
Hladan maslac iseckajte na kockice, dodajte mu sve ostale sastojke osim smeđeg šećera i 1 kesice vanilin šećera, pa rukama umesite testo. Trudite se da budete što brži, da se maslac ne omekša, pa testo umotajte u providnu foliju i držite u frižideru najmanje pola sata. Na pobrašnjenom stolu ½ testa istanjite da ½ cm debljine, u krug, pa prebacite u modlu tako da osim dna obložite i ivice. Po testu rasporedite jabuke pomešane sa šećerom i cimetom pa pecite na 180 stepeni 20-25 minuta. Potom izvadite pitu, narendajte po njoj ostatak testa, pospite ga vanilin šećerom, pojačajte temperaturu na 200 stepeni i pecite još desetak minuta. Pitu secite i služite ohlađenu.
Foto: pixabay