Kuvar
20.09.2020.

Karađorđeva šnicla je vrhunska đakonija, posebno ova pileća

Karađorđeva šnicla od pilećeg filea

Potrebno je
1 kg pileceg filea, 200 g starog kajmaka, 2 jajeta, 100 g prezli, 3 kašike brašna, so, ulje za prženje

Priprema
Svaki pileći file podelite na dva dela, a onda te polovine prepolovite, ali tako da možete da ih otvorite kao knjigu. Istanjite ih tučkom, da budu što tanje, malo posolite, nafilujte kajmakom, pa ih uvijajte kao rolat. Svaku šniclu uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle. Pržite u dubokom ulju dok ne porumeni sa svih strana. Servirajte uz pomfrit, tartar sos i puno sezonske salate.
Foto: Pixabay

Dronjava pita sa svežim šljivama

Potrebno je
Za testo: 250 g margarina, 140 g šećera, 1 kašika ekstrakta vanile, 2 žumanceta, 400 g brašna, 1 prašak za pecivo; Za nadev: ½ kg očišćenih šljiva, 2 kašike smeđeg šećera

Priprema
Umutite margarin, šećer, vanilu i žumanca, pa u ovu smesu lagano umešajte brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo. Rukama, ali što brže, umesite prhko, masno testo, umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru pola sata-sat. Potom podelite testo na dva dela, s tim da jedan treba da bude samo malo manji. Veću polovinu razvaljajte oklagijom na tanak krug, prebacite ga u tepsiju, obložite ivice i dobro izbockajte viljuškom. Preko poredjajte polutke šljive, pospite smeđim šećerom i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Izvadite tepsiju, pa preko šljiva narendajte preostalo testo, da bude neuredno, dronjavo, pa pecite još 15 minuta, dok ne postane zlatnožuto.
Pre služenja pospite prah šećerom.
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""