Kuvar
13.09.2020.

Ovaj paprikaš ima neprevaziđen ukus. A i knedle su mmm...

Krompir-paprikaš sa svinjetinom

Potrebno je
½ kg svinjske plećke, 1 kg krompira, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 crvena paprika, suvi biljni začin, 50 ml paradajz-soka, ulje, slatka crvena začinska paprika

Priprema
Na ulju u dubokoj šerpi propržite sitno iseckan crni luk, pa dodajte meso isečeno na kockice. Pržite dok ne porumeni, pa dodajte kašičicu, dve suvog biljnog začina, papriku isečenu na tračice, šargarepu isečenu na kockice, pa dinstajte nekoliko minuta, da se sokovi sjedine. Potom dodajte paradajz-sok i krompir isečen na lriške, nalijte vodom da ogrezne, poklopite i sačekajte da proljuča. Potom smanjite vatru i krčkajte dok meso i povrće ne omekšaju. Ako želite, paprikaš zapržite (na 50 ml ulja propržite kašiku brašna i kašiku slatke crvene začinske paprike), a možete da pustite da se ukrčka, pa da ga ne zapržavate.
Foto: Pixabay

Stare dobre knedle sa šljivama

Potrebno je
Za testo: 1 kg belog krompira, ½ kg brašna, 1 jaje, prstohvat soli; Za nadev: dvadesetak zrelih šljiva; Za „koricu“ od prezli: 4 kašike ulja, 6 kašika prezli, 1 kašika šećera, 1 kesica vanilin šećera, malo cimeta

Priprema
Krompir dobro operite pa ga skuvajte bez guljenja, sa korom, a potom ga ispasirajte, kao za pire. Posolite, dodajte jaje i malo po malo brašna dok mesite sve zajedno. Gledajte da to traje što kraće, kako vam se testo ne bi lepilo za ruke. Kad dobijete testo srednje tvrdoće, razvaljajte ga oklagijom na debljinu ½ cm i isecite ga na kvadrate. Na svaki stavite celu šljivu bez koštice ili polovinu, u zavisnosti od toga kolike su. Umotajte ih u testo, a onda pravite knedle. Kuvajte ih u kipućoj, malo posoljenoj vodi, dok ne isplivaju na površinu. U tiganju na ulju propržite prezle da porumene i u njih uvaljajte skuvane i oceđene knedle. Ukoliko želite, možete u prezle da dodate i šećer, vanilin šećer ili cimet ili da ih šećerite zasebno, nakon valjanja u prezle.
Foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""