Kuvar
07.06.2020.

Spremite zapečenu boraniju sa slaninom i kolač sa višnjama

Zapečena boranija sa slaninom

Potrebno je
1 kg sveže ili 2 kese smrznute žute boranije, 300 g suve mesnate slanine, 1 glavica crnog luka, 3-4 čena belog luka, 1 šargarepa, 2 paradajza, 4 jajeta, ½ l mleka, ½ čaše kisele pavlake, so, biber, suvi biljni začin, vezica peršunovog lista, 50 ml ulja

Priprema
Crni luk sitno iseckajte pa ga pržite na ulju dok ne postane staklast, a zatim dodajte slaninu isečenu na kockice. Pržite dok ne počne da rumeni, a zatim dodajte izgnječen beli luk, šargarepu iseckanu na kockice i oguljen i na sitne komade isečen paradajz. Kratko prodinstajte, pa dodajte boraniju. Ako koristite svežu, operite je i isecite na komade, a ako ručak spremate od smrznute, samo je sručite iz kese u šerpu. Dodajte malo vode, promešajte, dodajte kašiku suvog biljnog začina, poklopite i na tihoj vatri krčkajte dok boranija ne omekša i dok ne ispari tečnost. Podmažite vatrostalnu posudu margarinom, preručite u nju boraniju, pa je zalijte smesom od mleka, jaja, pavlake i peršunovog lista. Pecite na 200 stepeni oko pola sata, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
Foto: taste.com

Kolač sa višnjama i jogurtom


Potrebno je

4 jajeta, 2 šolje brašna, ¾ šolje šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 kesica praška za pecivo, ½ šolje ulja, šolja jogurta, 300 g višanja očišćenih od koštica

Priprema
U jednoj vanglici pomešajte sve suve sastojke, u drugoj umutite jaja sa jogurtom i uljem, pa sve sjedinite. Sipajte testo u podmazan i brašnom posut pleh i odozgo ravnomerno rasporedite višnje. Pecite na 200 stepeni dok ne dobije zlatnosmeđu boju i dok kolač ne počne da se odvaja od ivica pleha. Pre sečenja i služenja sačekajte da se malo prohladi, pa pospite prah-šećerom.
Foto: food52.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""