Kuvar
01.03.2020.

Zapečene ćufte s povrćem su prosto neodoljive, kao i tart od limuna

Zapečene ćufte s povrćem


Potrebno je

600 g mešanog mlevenog mesa, 1 jaje, 1 glavica crnog luka, 50 g prezli, 2 čena belog luka, 1 kašika suvog biljnog začina, 1 dl bujona, ulje, biber, 200 g kačkavalja koji se dobro topi, 1 kg krompira, ½ kg šargarepe

Priprema
Crni luk iseckajte što sitnije, beli luk ispasirajte. Meso stavite u dublju posudu, dodajte luk, prezle, jaje i začine i sve dobro umesite rukama. Ostavite da odstoji u frižideru sat vremena, pa pravite ćufte srednje veličine.
Pržite ih na ulju dok ne porumene sa svih strana pa ih poređajte u vatrostalnu činiju i poklopite. Krompir ogulite i isecite na krupnije komade, a šargarepu na kolutove pa kratko probarite da malo omekša. Potom povrće pomešajte sa ćuftama i narendanim kačkavaljem, sipajte bujon i prelijte uljem, pa kratko zapecite u rerni dok sve ne dobije finu smeđu koricu. Pre služenja prelijte kiselom pavlakom.
Foto: Unsplash

Tart od limuna


Potrebno je

Za testo: 300 g brašna, 200 g maslaca, 100 g prah šećera, 1 žumance, prstohvat soli, kašika hladne vode; za krem: 250 g prah šećera, 120 ml soka od limuna, kora od 2 limuna, 600 ml vode, 5 žumanaca, 3 kašike brašna, 200 g maslaca; Za šne: 200 g šećera, 0,5 dl vode, 6 belanaca

Priprema
U brašno rukama umešajte maslac isečen na kockice i mesite dok ne dobijete mrvičasto testo. Dodajte šećer, so, žumance i vodu, pa umesite tvrdo testo. Uvaljajte ga kao grudvu, umotajte u kesu ili foliju i stavite u frižider da odstoji makar sat vremena. Dok se testo odmara, vi skuvajte krem. U dublju šerpu sipajte ½ l vode, limunov sok i limunovu koricu, pa kuvajte dok ne provri. U vrelu vodu lagano sipajte žumanca koja ste sa brašnom razmutili u 100 ml vode, pa neprekidno mešajući skuvajte krem. Kad se krem ohladi, u njega umešajte maslac umućen sa prah šećerom, pa stavite u frižider da se hladi,
Ohlađeno testo razvaljajte u krug tako da bude 5 cm veće od kalupa za pečenje, pa ga lagano prebacite na kalup. Stranice treba da budu prekrivene testom, a ako bude viškova, samo ih odsecite. Koru pecite 15-20 minuta na 180 stepeni, pa je ostavite da se dobro ohladi i napunite je olađenim kremom. Kad se sve dobro ohladi, dodajte šne. Kuvajte šećer sa vodom dok ne dobijete gust sirup koji ćete, dok je još vreo, lagano, u tankom mlazu, da sipate u sneg koji ste napravili od belanaca. Mutite dok ne dobijete čvrst šne, a onda ga lagano rasporedite po kremu. Šne nemojte da ravnate, već kašikom napravite neravnine i blage vrhove.
Ako želite, tart možete da stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni na nekoliko minuta da šam dobije lepu svetlosmeđu boju.
Foto: Unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""