Dinstani prokelj sa dimljenom slaninom
Potrebno je
500 g prokelja, 250 g dimljene mesnate slanine, 50 ml maslinovog ulja, 1 manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 1 dl bujona, so, biber, suvi biljni začin
Priprema
Prokelj očistite od osušenih spoljašnjih listića, a očišćenu šargarepu isecite na kockice pa sve zajedno kratko probarite u dva litra posoljene vode da malo omekša. Slaninu isecite na kockice pa je propržite na maslinovom ulju, a kad porumeni izvadite je iz tiganja, pa dodajte sitno iseckan crni luk i zgnječen beli luk. Kad luk postane staklast, dodajte oceđen prokelj koji ste isekli na polovine, šargarepu i slaninu, prelijte bujonom, pobiberite, pospite kašičicom suvog biljnog začina, poklopite i ostavite da se krčka. Nakon 10 minuta otklopite i pustite da ispari višak tečnosti pa servirajte.
Foto downshiftology.com
Lava kolač
Potrebno je
4 jajeta, 160 g brašna, 200 g čokolade za kuvanje, 120 g šećera, 250 g margarina
Priprema
U šerpicu stavite čitav margarin i čokoladu izlomljenu na kockice, istopite na tihoj vatri, a zasebno umutite cela jaja sa šećerom. Sjedinite obe smese, pa postepeno dodajte brašno, uz neprekidno mešanje varjačom. Papirne korpice za pečenje rasporedite u kalup za mafine, pa lagano sipajte smesu za kolač (otprilike ¾ korpice).
Rernu zagrejte na 220 stepeni pa kolačiće pecite oko 5 minuta. Korica treba da bude tanka, a sredina tečna. Služite sa šlagom ili sa sladoledom od vanile.
Foto: paleogrubs.com