Kuvar
05.01.2020.

Za Badnje veče i Božić na trpezu se iznose samo najbolji specijaliteti

Posne punjene suve paprike


Potrebno je

15 suvih paprika, 300 g pirinča, 2 glavice crnog luka, 150 g seckanih oraha, 100 ml ulja, so, biber, 2 krompira, 2 dl paradajz soka

Priprema
Paprike potopite u mlaku vodu, pa ih, kad se voda oladi, izvadite i odložite na stranu dok ne spremite nadev. Sitno iseckan crni luk propržite na malo ulja, dodajte očišćen i opran pirinač, pa mešajte da se zrna oblože uljem. Posolite, pobiberite i dolijte ½ l vruće vode, pa smanjite vatru i kuvajte dok pirinač ne omekša. Potom dodajte seckane orahe i filom napunite papriku, zatvorite kolutovima krompira, poređajte u vatrostalnu činiju, pelijte uljem, paradajz sokom i dodajte malo vode da ogreznu. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa paprike krčkajte u rerni na 180 stepeni oko pola sata. Sklonite foliju, pecite još desetak minuta dok se uhvati fina korica.
Foto: dolcefooda.blogspot.com

Baklava sa orasima i grizom


Potrebno je

½ kg tankih kora za pitu, ½ kg mlevenih oraha, 4 kašike šećera, 4 kašike pšeničnog griza, 150 g posnog margarina, 50 ml ulja; Za sirup: ½ l vode, 350 g šećera, 1 limun

Priprema
Rastopite margarin pa mu dodajte ulje, a u drugoj posudi pomešajte šećer, orahe i griz. Prvo podmažite pleh, potom stavite dve kore, premažite premazom od margarina, pospite međavinu šećera, griza i oraha, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Poslednju koru obilato premažite margarinom i uljem, isecite na trouglove i pecite oko pola sata na 200 stepeni. Skuvajte sirup od šećera, vode i limuna isečenog na kolutove desetak minuta od kad proključa, pa njime prelijte baklavu i ostavite je najmanje dve sata da odstoji, a najbolje do sutra.
Foto: mancare.ro

Špikovani svinjski but


Potrebno je

3 kg svinjskog buta, so, 150 g mesnate slanine, manja glavica belog luka, mast

Priprema
Tankim nožem napravite džepiće u mesu pa u svaki stavite komadić slanine i čen belog luka. Kad ušpikujete but, rukama ga namažite mašću i dobro posolite, umotajte u foliju, pa ostavite da odstoji nekoliko sati. Kad meso odstoji, stavite ga u pleh prekriveno alu-folijom, sipajte po dnu malo vode i pecite dva sata na 200 stepeni. Povremeno meso prelijte močom koja se sakupila u plehu, a nakon dva sata skinite foliju i nastavite da pečete meso dok se ne stvori zlatna kožica. Meso pre sečenja ostavite da se „odmori“ najmanje pola sata.
Foto: pixabay

Praznični čokoladni mafini


Potrebno je

Za mafine: 1 jaje, 75 g maslaca, 100 g kristal šećera, 150 ml mleka, 100 g čokolade za kuvanje, 5 kašika pekmeza od kajsija, 150 g belog brašna, kesica praška za pecivo, 25 g kakaoa, prstohvat soli, 1 kesica vanilin šećera; Za glazuru: 1 belance, 150-200 g prah šećera, nekoliko kapi limuna

Priprema
Rastopite maslac i čokoladu, pa ostavite smesu da se ohladi, a potom joj dodajte jaje koje ste umutili sa šećerom. Neprekidmo mešajući dodajte sve ostale sastojke i onda smesu kašikom rasporedite u korpice za mafine i pecite 15 do 20 minuta na 200°C. Gotove mafine izvadite iz korpica, preokrenite ih naglavačke, pa ih kad se ohlade prelijte belom glazurom i ukrasite žele bombonama. Glazura se pravi tako što ćete u umućeno belance prvo dodati nekoliko kapi limunovog soka, a potom i šećer u prahu dok ne dobijete masu srednje gustine.
Foto: myrecipes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""