Kuvar
22.12.2019.

Podvarku niko ne može da odoli, a ni keksićima sa cimetom

Podvarak sa suvim mesom


Potrebno je

1,5-2 kg kiselog kupusa, 500-600 g suvog mesa (špic rebra ili carska rebra), 1 velika glavica crnog luka, 3-4 čena belog luka, 5 kašika masti, 2 kašike crvene začinske paprike, biber

Priprema
Meso isecite na komade, sipajte vodu da ogrezne, pa ga kuvajte kok ne omekša. Za to vreme na malo masti propržite sitno iseckan crni luk, pa dodajte kupus i još masti. Ako niste kupili ribanac, kiseli kupus iseckajte na tanke rezance, pa ga ocedite od rasola. Kad kupus počne da se lepi, dodajte malo vode iz lonca u kojem se kuva meso, pa krčkajte dok ne omekša. Potom u izdinstani kupus pobiberite i dodajte začinsku papriku, iygnje;en beli luk i usitnjeno suvo meso, pa preručite u pleh i dodajte još malo masti. Pecite na 180 stepeni još skroz ne omekša, a u međuvremenu, ako je potrebno dolivajte po malo vode u kojoj se kuvalo meso.
Foto: eatsmarter.com

Praznični keksići-cimetići


Potrebno je

Za keksiće: ½ kg brašna, 2 jajeta, 125 g maslaca, 100 g šećera, 1 kašika mlevenih badema, 1 kašika cimeta, 1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanilin šećera, 1 kašika meda; Za ukrašavanje: 1 belance, 150-200 g prah šećera, nekoliko kapi limuna

Priprema
U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i mlevene bademe, a u drugoj jaja, med, šećer, maslac i vanilin šećer. Potom sastavite sastojke i mesite dok ne dobijete glatko testo. Umotajte ga u foliju i ostavite da odstoji pola sata u frižideru, a zatim na brašnom posutoj podlozi oklagijom razvucite testo na 5 mm i vadite ga modlama različitih oblika. Ređajte u pleh obložen pek papirom i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 180 C.
Ako želite da ukrasite keksiće, u umućeno belance postepeno dodajte šećer u prahu da bude dovoljno gusto, a da se ne bi previše razlivalo, nakapajte malo limunovog soka. Glazuru sipajte u kesicu za zamrzivač, pa u uglu probušite rupicu čačkalicom i crtajte glazurom, pa je ostavite da se osuši na vazduhu.
Foto: pixaby

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""