Kuvar
15.12.2019.

Uživajte u ukusnim kotletima šarana i sočnom kolaču od limuna

Prženi kotleti šarana


Potrebno je

1 kg kotleta šarana, ½ šolje palente, 1 kašičica slatke začinske crvene paprike, 1 kašika suvog biljnog začina, ulja po potrebi

Priprema
Bilo bi idealno ako biste u ribarnici mogli da kupite potpuno očišćene i za upotrebu spremne kotlete šarana, a ako to nije moguće, obistite ribu pa je isecite na parčiće debljine prsta. Komade ribe dobro operite, još bolje ih prosušite papirnim ubrusima, pa ih valjajte u mešavinu palente, paprike i začina. Ribu pržite u dobro zagrejanom dubokom ulju dok ne porumeni sa obe strane, po 7-8 minuta, pa je ređajte na papirne ubruse kako bi se ocedila suvišna masnoća. Služite uz prilog po želji.
Foto: Pixabay

Kolač od limuna i jogurta


Potrebno je

Za koru 3 jajeta, 220 g kristal šećera, sok od 2 limuna, 2 kašičice sitno narendane limunove kore, 300 g brašna, kesica praška za pecivo, 280 g grčkog jogurta, 125 ml ulja; za sirup 80 ml limunovog soka, 2 dl vode, malo rendane limunove kore, 110 g šećera. tepsija ili pleh prečnika 22 cm.

Priprema
Mikserom mutite jaja i šećer oko 4 minuta dok ne dobijete bledi krem, dodajte limunov sok i rendanu koricu, pa mutite još jedan minut. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte jogurt i ulje, izmešajte, a zatim sve sjedinite sa smesom od jaja. Sipajte u pleh ili tepsiju prečnika 22 cm koji ste prethodno obložili pek-papirom, pa pecite 45 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu stavite vodu da provri, dodajte šećer, sok i koricu od limuna i kuvajte dok se šećer ne rastopi, a zatim, mešajući, joše pet-šest minuta da se malo zgusne.
Ohlađen kolač izbockajte čačkalicom pa preko njega lagano sipajte vruć sirup dok ga ne upije. Pre služenja kolač držite u frižideru.
Foto: pixaby

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""