Kuvar
24.11.2019.

Uživajte u ukusnom osobuku koji se topi u ustima i mirisnim mafinima

Osobuko


Potrebno je za 4 osobe

4 osobuka od po 250-300 g, veća glavica crnog luka, dva-tri čena belog luka, 2 veće šargarepe, 2 veće sveže paprike (mogu i 3-4 pečene iz zamrzivača), 250 g paradajza iz konzerve, 2 kašike brašna, 200 ml belog vina, ½ l junećeg bujona, 50 ml ulja, so, biber, suvi biljni začin, 3-4 lista lovora, veza svežeg peršuna

Priprema
Osobuko (juneća kolenica sečena na šnite sa šupljom koskom u sredini) posolite i pobiberite, uvaljajte u brašno sa obe strane, propržite na vrelom ulju da porumeni, pa izvadite iz šerpe. U preostalom ulju ispržite sitno seckani crni i beli luk, pa dodajte šargarepu sečenu na kolutove, papriku isečenu na kockice i viljuškom izgnječen paradajz. Sve kratko propržite, dodajte vino i nastavite da dinstate dok tečnost ne ispari. Zatim nalijte supu, promešajte, dodajte kašiku suvog biljnog začina i lovorov list, pa sve pažljivo prelijte preko mesa koje ste poređali u veću vatrostalnu posudu, pekač ili šerpu s poklopcem koja može da ide u rernu. Pecite oko 90 minuta na 180 stepeni, dok meso sasvim ne omekša, izvadite iz rerne pa ga, kad se malo prohladi, pospite seckanim peršunom. Služite sa barenom testeninom, pirinčem ili krompirom i zelenom salatom.
Foto: Pixabay

Čoko mafini


Potrebno je

2 jajeta, 150 g šećera, 200 g brašna, 2 kašike kakaoa, ½ kašičice sode bikarbone, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašika ekstrakta vanile, na vrh noža soli, 2 dl mleka, 100 ml ulja, 100 g čokolade za kuvanje

Priprema
U jednoj dubljoj vangli pomešajte sve suve sastojke uključujući i čokoladu koju ste izlomili na što sitnije komadiće, a u drugoj jaja i tečne sastojke. U suve sastojke sipajte mokre sastojke pa sve dobro izmešajte varjačom ili viljuškom. Korpice poređajte u kalupe, sipajte smesu do 2/3 visine korpice i pecite 20-25 minuta na 200 stepeni. Pre služenja pospite prah-šećerom.
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Preporučeno