Podvarak od slatkog kupusa
Potrebno je
1 manja glavica kupusa, 1 manja glavica crnog luka, dva čena belog luka, 1 šargarepa, so, biber, 50 ml soka od paradajza, 50 ml ulja, 800 g krmenadli
Priprema
Na ulju pržite posoljene i pobiberene krmenadle dok ne porumene sa obe strane, pa ih izvadite iz tiganja i stavite na stranu. Na preostalom ulju potom propržite sitno iseckan crni luk i zgnječen beli luk, dodajte šargarepu isečenu na tanke kolutove i kupus koji ste iseckali sitno, kao za salatu. Posolite i pobiberite i dinstajte na laganoj vatri uz neprekidno mešanje. Kad tečpnost koju je ispustio kupus ispari, dodajte sok od paradajza i malo vode, ako je potrebno, pa nastavite dok skroz ne omekša.
Kupus rasporedite u vatrostalnu posudu, po njemu poređajte meso, pa pecite 20 minuta u rerni na 180 stepeni.
Foto: Pixabay
Čokoladni rolat filovan šlagom
Potrebno je
Za koru: 5 jaja, 4 kašike brašna, 5 kašika šećera, 4 kašike kakaoa, 2 kašike ulja; Za nadev: 180 g šlag krema u prahu, 360 ml mleka, voće po želji
Priprema
Od belanaca umutite čvrst sneg, dodajte šećer, pa mutite dok se ne rastopi. Dodajte brašno pomešano sa kakaoom, pa lagano varjačom umešajte u belanca, a na kraju dodajte ulje i još malo promešajte. Smesu sipajte u veliki pleh obložen pek-papirom i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je kora gotova, pa je skinite sa papira i, dok je još vruća, prebacite na vlažnu kuhinjsku krpu i umotajte kao rolat. Dok se kora hladi, umutite šlag krem prema uputstvu sa kesice, pa njime nafilujte rolat. Ako želite, preko šlaga možete da rasporedite voće po želji ili narendanu čokoladu. Pre služenja dobro ohladite.
Foto: Pixabay