Kuvar
03.11.2019.

Isprobajte ove recepte, ukućani će vas proglasiti za kuvaricu meseca

Musaka od brokolija sa kačkavaljem


Potrebno je

1 veći cvet brokolija (oko 400 g), 3 krompira, 3-4 jajeta, 150 ml mleka, ½ čaše kisele pavlake, 3 kašike brašna, 200 g kačkavalja (nekog koji se dobro topi), na vrh noža muskatnog oraha, suvi biljni začin, malo ulja

Priprema
Brokoli iskidajte na cvetiće i dobro ga operite, pa ga kupajte 5-6 minuta u vreloj posoljenoj vodi. Skuvan brokoli prelijte hladnom vodom i ostavite da se ocedi, a u vodi u kojoj je kuvan kratko probarite krompit isečen na kocke ili kriške. Skuvan krompir izvadite iz vode i ostavite da se cedi, a u međuvremenu pripremite fil.
U vanglici viljuškom ili žicom umutite jaja, dodajte mleko i pavlaku, jednu po jednu kašiku brašna, suvi biljni začin, muskatni orah i 2/3 izrendanog kačkavalja, pa sve dobro sjedinite. U vatrostalnu posudu koju ste podmazali uljem poređajte brokoli i krompir, pa zalijte smesom od jaja i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Izvadite musaku, pospite je ostatkom kačkavalja, pa vratite u rernu na još 10 minuta.
Foto: Pixabay

Čokoladni kolač bez brašna


Potrebno je

Za biskvit: 6 jaja, 200 g čokolade za kuvanje, 125 g maslaca ili margarina, 125 g šećera, 1 kašičica ekstrakta; Za glazuru: 100 g čokolade za kuvanje, 1 kockica maslaca, 50 g šećera, 50 ml slatke pavlake, 2 kašike ekstrakta vanile

Priprema
Čokoladu istopite na pari, pa joj dodajte šećer umućen sa maslacem i ekstrakt vanile, a potom, uz neprekidno mućenje, jedno po jedno žumance. Belanca umutite u čvrst sneg. U njega stavite kašiku-dve čokoladne smese, lagano izmešajte, a potom kašiku po kašiku spajajte sa čokoladnom smesom. Mešajte lagano varjačom tako da ne istisnete vazduh i da smesa ostane lagana i vazdušasta. Sipajte je u manji pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom i pecite 30-40 minuta na 180 stepeni. Ispečeni kolač izvadite iz pleha i ostavite ga da se ohladi, a u međuvremenu pripremite glazuru.
Čokoladu i maslac istopite na pari, pa dodajte slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile. Dobro izmešajte, pa vrelu glazurom premažite kolač. Ako služite vruć kolač, dodajte sladoled, a ako ga servirate hladnog, premažite ga šlagom.
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Preporučeno