Kuvar
13.10.2019.

Rano je za teška jela, zato se bacite na spanać. A tu su i palačinke

Spanać sa jajima


Potrebno je

1 kg svežeg spanaća, 2-3 čena belog luka, 1 kašika brašna, kockica maslaca, oko 2 dl mleka, suvi biljni začin; jaja kao prilog

Priprema
Ako niste kupili očišćen spanać, proberite listove i odstranite peteljke, pa ih dobro operite pod mlazom vode. U veću šerpu sipajte 2-2,5 l vode, blago posolite, sačekajte da proključa, pa ubacite spanać. Barite ga kratko, oko dva minuta, tek da listovi omekšaju, a potom ga procedite. Kad se dobro ocedi, preručite ga na dasku i grubo ga iseckajte. Dok se spanać dodatno cedi, u plitkoj šerpi otopite maslac, pa na njemu propržite izgnječeni beli luk i brašno. Dodajte spanać, nalijte mleko, začinite po ukusu i krčkajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Služiti uz polutke barenih jaja ili jaja pržena na oko, pire ili bareni krompir.
Foto: Pixabay

Palačinke sa vanil-kremom


Potrebno je

Za palačinke: 200 g brašna, 300 ml mleka, 100 ml kisele vode, 3 jajeta, 3 kašike rastopljenog maslaca, 1 kesica vanilin-šećera, 1 prstohvat soli; Za krem: ½ l mleka, štapić vanile, 4 žumanceta, 150 g kristal šećera, 50 g brašna ili gustina.

Priprema
U dubljoj posudi mikserom umutite jaja, brašno, vanilin šećer, so, mleko i kiselu vodu, pa dodajte rastopljen maslac. Na teflonskom tiganju pecite što tanje palačinke, pa ih ostavite da se ohlade. U međuvremenu presecite štapić vanile, izvadite semenke, pa i jedno i drugo stavite u šerpu sa mlekom i kuvajte ga dok ne provri. U dubljoj staklenoj posudi umutite žumanca šećer i brašno ili gustin, tako da nema grudvica. Uz neprekidno mešanje dodajte malo vrućeg mleka iz kojeg ste izvadili štapić vanile, a zatim i ostatak mleka, pa sve vratite u šerpu. Kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne, pa ga prohladite uz neprekidno mešanje, da se ne stvori korica.
Palačinke filujte kremom, dodajte voće po želji, savijajte na trouglove i pre služenja pospite prah šećerom.
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""