Kuvar
06.10.2019.

Prvo ispecite čokoladnu baklavu, a posle dinstani kupus sa piletinom

Dinstani kupus sa batacima i karabatacima


Potrebno je

1 kg pilećih bataka i karabataka, 1 veća glavica svežeg kupusa, 1 veća glavica crnog luka. 2 šargarepe, 3 čena belog luka, 100 g kečapa ili 100 ml soka od paradajza, 50 ml ulja, suvi biljni začin, so, biber, crvena začinska paprika

Priprema
Od piletine skuvajte supu, pa je izvadite i ostavite da se ocedi. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, pa mu kad postane staklast dodajte izgnječen beli luk i sitno narendan kupus, kao za salatu i šargarepu iseckanu na tanke kolutiće. Sipajte kašičicu suvog biljnog začina, pobiberite pa, neprekidno mešajući, pržite na srednje jakoj vatri. Kad kupus malo omekša dodajte kečap ili sok od paradajza, slatku crvenu začinsku papriku, posolite ako je potrebno, promešajte, poklopite i ostavite da se krčka dok ne ispari tečnost.
Izdinstani kupus preručite u vatrostalnu posudu, rasporedite batake i karabatake po njemu i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite dok meso ne porumeni i dok kožica ne postane hrskava.
Foto: recipesfoodandcooking.com

Baklava sa čokoladom


Potrebno je

½ kg tankih kora za pitu, 250 g maslaca, 250 g sitno seckanih oraha, 100 g čokolade za kuvanje; Za zalivanje 300 g šećera, 2 šolje vode

Priprema
Čokoladu izlomite pa je na tihoj vatri rastopite sa malo maslaca u jednoj šerpici, a ostatak maslaca u drugoj. U podmazan pleh stavite dve kore, prelijte ih sa po malo rastopljenog maslaca i malo rastopljene čokolade, pospite iseckanim orasima, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Gornji slojevi kora mogu da budu bez čokolade, ali je važno da do kraja budu premazane maslacem, a naročito poslednja.
Kad završite s ređanjem kora, oštrim nožem isecite baklavu na parčiće (na trouglove, kvadrate ili prevougaonike), pa pecite pola sata na 180 stepeni ili dok baklava ne porumeni.
Dok se baklava peče, skuvajte preliv od šećera i vode. Ukoliko je preliv vruć, baklava treba da bude hladna i obrnuto. Služite kad upije sav preliv.
Foto: Pexel

Ostavi komentar

Preporučeno