Kuvar
21.07.2019.

Obradujte ukućane zapečenom testeninom i kolačima od borovnica

Zapečena pasta sa slaninom



Potrebno je

400 g fuzila, 50 g maslaca, 2 čena belog luka, 2 kašike brašna, 2 ½ šolje mleka, 250 ml neutralne pavlake, malo vode u kojoj je kuvana testenina, ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića, malo bibera, 1 kašičica italijanske mešavine začina, kašičica soli, 150 g parmezana, 100 g mocarele, 250 g mesnate dimljene slanine

Priprema
Testeninu kuvajte u što većoj količini vode, ali tako da ostane tvrda kad je zagrizete. Dok se pasta kuva, na maslacu pripržite izgnječeni beli luk, a zatim i slaninu iseckanu na kockice. Dodajte brašno, propržite i njega, pa sipajte mleko, pavlaku i malo vode u kojoj je kuvana testenina. Posolite, pobiberite, dodajte muskatni oraščić i pustite da prokluča. Sklonite sos sa ringle i odmah mu dodajte parmezan i mocarelu iskidanu na komadiće. Pastu ocedite, sipajte je u posudu koju ste podmazali maslacem, prelijte sosom, dobro promešajte i pecite u rerni zagrejanoj na 175 stepeni dok ne porumeni.
Foto: simplyrecipes.com

Izdašni kolač sa borovnicama



Potrebno je

Za koru: 300 g pšeničnog brašna, 200 g kristal šećera, 225 g hladnog maslaca, 1 žumance, malo narendane limunove kore, ½ kašičice soli; Za nadev: 3 šolje borovnica, 3 kašike šećera, 1 kašika limunovog soka, malo narendane limunove kore

Priprema
U vangli pomešajte brašno, šećer, so i limunovu koru, a zatim dodajte maslac iseckan na kockice i žumance pa mesite rukama dok ne dobijete mrvičasto testo koje se steže ako ga stisnete između dva dlana. Ukoliko je previše rastresito, dodajte kašiku hladne vode pa ga još malo mešajte. Odvadite trećinu testa, umotajte ga u foliju i stavite u frižider, a ostatak rasporedite po plehu koji ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite 5-10 minuta na 175 stepeni, izvadite ga iz rerne, pa preko njega rasporedite borovnice koje ste pomešali sa šećerom, limunovim sokom i korom. Vratite pleh u rernu, pecite sve još desetak minuta, pa ga ponovo izvadite. Preko nadeva rasporedite ohlađenu trećinu testa koju ćete iskidati na konadiće ili izrendati. Smanjite rernu na 150 stepeni i ostavite da se gornja korica osuši. Poslednjih 5 minuta pojačajte rernu na 200 stepeni da kolač porumeni. Secite ga tek kada se dobro ohladi.
Foto: simplyrecipes.com

Ostavi komentar

Preporučeno