Kuvar
09.06.2019.

Punjene, zapečene tikvice i jednostavni čizkejk sa jagodama

Punjene, zapečene tikvice
Potrebno je
4 tikvice srednje veličine, 100 g maslaca, 1 srednja glavica crnog luka, 150 g šampinjona, 150 g šunke, 50 g prezli,50 g parmezana, so, biber, peršunov list

Priprema
Tikvice dobro operite i izdubite, pa ih poređajte u pleh obložen pek papirom. Stavite ih u rernu zagrejanu na 150 stepeni i odmah prionite na pravljenje nadeva. Sitno iseckani crni luk propržite na polovini maslaca, dodajte šampinjone isečene na listiće, a kad ispari sva tečnost, dodajte isitnjenu šunku. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ovom smesom napunite tikvice, a onda sve pospite mešavinom prezli, parmezana i rastopljenog maslaca. Vratite pleh u rernu i pecite 15 do 20 minuta na 200 stepeni.
Služite uz sezonsku salatu.
Foto: simplyrecipes.com

Jednostavni čizkejk sa jagodama
Potrebno je
Za koru: 225 g keksa po izboru, 75 g maslaca; Za krem: kesica želatina, ¼ šolje hladne vode, 500 g krem-sira, 175 g šećera u prahu, 2 kašičice ekstrakta vanile, 200 ml slatke pavlake; Za preliv 500 g jagoda, 150 g belog šećera, 2 kašičice hladne vode, 1 kašičica balzamika

Priprema
Isitnine keks što je više moguće pa ga mešajte sa rastopljenim maslacem dok ne dobijete mrvičastu masu. Rasporedite je okruglom kalupu sa obručem koji se skida i dobro je utisnite po dnu i ivicama donjim delom čaše ili prstima. Želatin pripremite po uputstvu sa kesice. Krem sir stavite u dublju posudu, dodajte šećer u prahu i mutite dok se šećer ne rastopi i dok ne dobijete kremastu masu. Dodajte ekstrakt vanile, a zatim i umućenu slatku pavlaku i rastopljeni i ohlađeni želatin. Sve dobro sjedinite i premažite preko kore. Kolač prekrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje jedan sat pre služenja, a u međuvremenu pripremite preliv. Jagode iseckajte na sitne komade ili ih usitnite gnječilicom za krompir-pire pa ih kuvajte sa šećerom, vodom i balzamiko sirćetom dok ne dobijete gust sirup.
Preliv držite u frižideru do služenja, a na svako parče kolača dodajte i po koju svežu jagodu.
Foto: simplyrecipes.com

Ostavi komentar

Preporučeno