Kuvar
30.12.2018.

Novogodišnja večera

Rolovana svinjska plećka

Potrebno je
2-3 kg svinjske plećke bez kostiju, 150 g pančete, 1 glavica belog luka, 1 dl ulja, 50 g senfa, so, biber, majčina dušica, 2 dl belog vina

Priprema
Meso rastanjite i izlupajte tučkom, posolite, pobiberite, premažite polovinom ulja i i senfom. Tankim nožem napravite male rezove pa u njih naizmenično stavljajte čenove belog luka i slanine. Kad završite sa špikovanjem meso čvrsto urolajte i obmotajte debelim kanapom da se ne bi odmotalo. Premažite rolat uljem, stavite ga u pleh i prelijte vinom. Sve lepo ušuškajte aluminijumskom folijom i pecite na 250 stepeni 45 minuta po kilogramu mesa. Potom izvadite pleh iz rerne, sklonite foliju i vratite ga da se zapeče. Povremeno ga okrenite da bi se sa svih strana stvorila fina korica.
Pečenu rolovanu plećku ostavite da se „odmori“ pola sata, a onda uklonite kanap i isecite je na tanke šnite.

Foto: davidjones.com

Svečana novogodišnja torta

Potrebno je
Za prvi sloj: 70 g maslaca, 100 g čokolade za kuvanje, 1 dl mleka, 150 g mlevenih pečenih oraha ili lešnika, 150 g mlevenog plazma keksa; Za drugi sloj: 3 jajeta, 5 kašika prah-šećera, 2 kesice vanilin-šećera, 150 g maslaca, 250 g šlag krema, 100 g mlevenih pečenih oraha ili lešnika; Za treći sloj: 4 dl slatke pavlake, 200 g čokolade za mešenje, 30 g maslaca

Priprema
Spremajte sloj po sloj, odozdo na gore. Prvo rastopite maslac sa čokoladom i mlekom, pa dodajte orahe/lešnike i keks kad se malo prohladi. Rukama mešajte dok se sve ne sjednini, preručite u okrugli kalup sa obručem, dobro rastanjite i stavite u frižider.
Mikserom umutite žumanca sa prah-šećerom i vanilin-šećerom, sjedinite sa belancima koja ste odvojeno umutili u čvrst sneg i kuvajte na pari, neprekidno mešajući, desetak minuta. Kad se krem prohladi, dodajte omekšali maslac, umutite mikserom, dodajte umućen šlag-krem i mlevene orahe/lešnike i lagano izmešajte. Ovu smesu dodajte na prvi sloj torte i vratite u frižider.
Slatku pavlaku sipajte u šerpicu i zagrevajte do vrenja, ali ne dozvolite da provri. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Kad se ohladi, dodajte maslac, dobro umutite mikserom i rasporedite preko prva dva sloja torte. Držite u frižideru barem tri sata, a zatim je ukrasite po želji.
Mi predlažemo da se poigrate fondanom u boji i da napravite prikladnu novogodišnju dekoraciju kojom će deca biti oduševljena.

Foto: 1zoom.me

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""