Kuvar
26.10.2015.

6 namirnica koje će vas ugrejati

U zaista hladnim danima, nije loše znati koje namirnice greju telo i doprinose osećaju toplote, pa bi ih trebalo uvrstiti u dnevni meni, a koje opet hlade telo, pa ih je po većim hladnoćama bolje izbegavati...

Prema kineskoj ishrani i makrobiotici, u zimu bi bilo poželjno koristiti više korenastog povrća, kao što su šargarepa, krompir, crni i beli luk, a takođe i kukuruz. Heljda je odlična za zimu, jer zagreva telo, pa je kaša od heljde tradicionalni doručak u hladnim zemljama kao što je Rusija.

Sve namirnice životinjskog porekla, uključujući i meso i jaja, spadaju u grupu namirnica koje greju. Vegetarijanci umesto ovoga mogu da koriste visokoproteinske prerađevine od soje  - tofu i tempeh, kao i izuzetno energetski snažan proizvod od pšeničnih belančevina, tzv. sejtan. Za nekoliko namirnica se u tradicionalnim sistemima ishrane, kao i u savremenom nutricionizmu, zna da imaju termogeni efekat, to jest, da povećavaju osećaj toplote u telu. Evo nekoliko od njih, koje bi svakako trebalo uvrstiti u zimske obroke.

Kokosovo ulje
Sastoji se od srednjelančanih kiselina za koje se zna da imaju termogeni efekat (greju). Pri tome, srednjelančane masne kiseline iz creva dospevaju direktno u jetru gde se konvertuju u energiju, a ne kruže u obliku čestica masti u krvotoku, kao što je to slučaj sa većinom prehrambenih masnoća...

Bademi
Ne samo da su kalorični, pa dobro greju, već su i odličan izvor kvalitetnih masnih kiselina, koje pomažu u regulaciji holesterola. Takođe, bademi su i jedan od bogatijih prirodnih izvora magnezijuma (doprinosi širenju krvnih sudova, pa time i poboljšanju protoka krvi). Dakle, ima više razloga što greju. Samo, nemojte da preterate! Nutricionisti kažu da je 30 grama dnevno sasvim dovoljno.

Beli luk
Ne samo da greje, već pomaže u sniženju holesterola, a sadrži i prirodne antibiotike (alicin), pa je idealna hrana da se zimi konzumira svakodnevno! Otprilike dva češnja dnevno bila bi "preporučena doza".

Ljute paprike
Osnovni sastojak koji daje ljutinu papričicama, kapsaicin, greje i telo. I ne samo to: neka istraživanja pokazala su da kapsaicin ima zaštitno dejstvo na srce.

Biber i đumbir
Dodajte mleveni biber ili đumbir u prahu u toplu supu! Ovako začinjena, zagrejaće vas još i više. I biber i đumbir ubrzavaju i poboljšavaju cirkulaciju, dovode do širenja kapilara, pa time i greju telo. I ne samo to - oba ova začina pomažu rastvarenje i izbacivanje sluzi, što je zimi od velike koristi. Odličan razlog da svakodnevno malo zaljutimo jelo!

Šta je bolje izbegavati po hladnoći 

Južno voće
Južno voće (pomorandže, limun, banana, kivi...) je veoma zdravo i puno vitamina, ali ono je dobra hrana u tropskim krajevima upravo zato što hladi telo.

Alkohol
Greje samo u početku, ali vrlo brzo veoma rashladi telo. Po veoma hladnom vremenu, bolje ga je zaobići.

Gazirani napici
Hlade telo, bolje ih je izbeći.

Kafa
Iako se pije topla, u krajnjoj instanci ona hladi telo. Plus, dovodi do skupljanja krvnih sudova, što smanjuje cirkulaciju, pa time i pojačava osećaj hladnoće, naročito u šakama i stopalima. Dakle, po hladnoći, manje kafe!

Krastavac
Odlična letnja hrana, jer hladi telo, ali zimi ga je bolje izbeći!

I konačno, izbegavajte da uzimate obroke kasno uveče, jer se ta hrana dugo zadržava u organima za varenje i gasi digestivnu vatru, što opet dovodi do hlađenja tela.

foto: wannabemagazine.com, zdravailepa.com, teabythesea.blogspot.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno