Kuvar
16.07.2013.

Beogradski zoo vrt napunio 77 godina

Izvor: Tanjug
Beogradski zoološki vrt "Dobre nade" u nedelju 12. jula obeležio je 77 godina postojanja.
Beogradski vrt u poslednjih nekoliko meseci postao je bogatiji za nekoliko novih stanara, među kojima su i morski lav i ženka bizona, koji su stigli kao poklon iz praškog vrta.

Zoo vrt je nastao 1936. godine, a osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac Vlada Ilić, a svečano je otvoren na Petrovdan - 12. jula.

Prvi stanovnici vrta bili su lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Kako stoji na zvaničnoj internet stranici zoo vrta, kada je formiran, vrt je zauzimao prostor nešto veći od tri i po hektara, da bi potom bio proširen na sedam, a zatim izgradnjom restorana "Kalemegdanska terasa" i pripajanjem jednog dela donjeg grada, čak na nešto više od 14 hektara.

Na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat. Međutim, tokom rata vrt je dva puta bombardovan, a skoro ceo životinjski fond je uništen.

Zbog razaranja i drastično smanjenog broja njegovih stanovnika površina vrta posle rata svedena je na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.

Direktor zoo vrta od 1986. godine je Vuk Bojović.

Slika izvor: kometaonline.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno