VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
31.10.2013.

Zeka kao kućni ljubimac

Zeke
Pošto nam je trenutno jedan zeka u ambulanti, da vam kažem i par reči o ovim dragim životinjama.
Kunići mogu biti veoma dobri kućni ljubimci ako znamo koje su im osnovne potrebe. U pogledu ishrane uvek možete dobiti savet od veterinara, npr. seno, sveža trava, sveže povrće, poneko voće, i naravno granule. Ako ih hranite komercijalnim mešavinama granula trudite se da ih ne dajete puno jer se goje. Idealno je da trećinu obroka čine granule.
Što se tiče uslova držanja, kunići su prilagodljivi uslovima života u stanu. Generalno je dobro imati prostran kavez gde će provoditi noć i vreme kada vlasnik nije tu. Kada ste u kući potreban je nadzor jer oni vole da žvaću! Ako ne pazite oglodaće nameštaj, cipele, vrata, kablove... Ali to je jače od njih! Njihovi zubi rastu celog života i oni ih glodanjem troše i održavaju na dužini potrebnoj da normalno žive. Tako da im je neophodno obezbediti glodalicu ili mineralni kamen ili manje drvo na kome mogu da oštre zube.
Dobro podnose niže temperature, dok im visoke smetaju i vrlo lako mogu doživeti toplotni udar. Tako da im u tom smislu morate obezbediti minimum uslova.
Strašno su podložni stresu i često se razbole ako nemaju svoj mir. Kunić je jedna od najdruštvenijih životinja i jako pate ako nemaju društvo. Ako niste u prilici da ih imate više komada, onda je svakodnevno druženje sa njima imperativ. Na taj način ćete zadovoljiti njihovu potebu za socijalizacijom, i smanjiti stres zbog samoće, kao i šanse za patološko ponašanje.
Izreka “množe se kao zečevi” je istinita! Ženke ostaju trudne ponovo dok imaju male, nemaju klasično teranje kao psi i mačke već su takozvani indukovani ovulatori, što znači da reaguju na prisustvo mužjaka i onda ovuliraju. Zbog navedenog je najpametnije sterilisati, pogotovo ženke koje imaju zdravstvenih problema ako se ne sterilišu.
Sve u svemu, divni kućni ljubimci, nezahtevni i nenametljivi, nežni kada se naviknu na ljude. Ako se pravilno drže mogu vam praviti društvo od 3-9 godina u proseku.
Dr vet. med. Miloš Panjković
Veterinarska ordinacija Petar-Centar http://www.petarcentar.rs/cms/

slike: www.allposters.com,wallchips.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

01.
Sep
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
12.
Jun
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
22.
May
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković