VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
01.09.2013.

Kraj leta

Kraj leta
Kraj leta obično znači i kraj godišnjih odmora i povratak kući. Tada se ponovo susrećemo sa svojim kućnim  ljubimcima koji su odmor proveli u nekom od pansiona. Ako ste imali dovoljno sreće, odabrali ste dobar pansion sa odgovarajućom negom, ako ne, došli ste po svoju životinju koju ne možete ni da prepoznate. Puni buva, sa ranama od ujeda zbog prenatrpanosti objekta, izgladneli, omršaveli i u jadnom stanju...
Ovo nije horor priča, ovo je istina koja mi se dogadja na svakom kraju leta. Tada umesto radosnog ponovnog susreta, imate ne tako radostan susret sa veterinarom. Ponekad je potrebno par meseci da se životinja vrati u normalu.
Zato, sledeći put, pažljivo birajte, dobro se raspitajte o uslovima u kojim će boraviti vaše životinje. Da li postoje higijenski standardi ili makar njihov minimum, da li životinje dobijaju odgovarajuću hranu, da li postoji veterinarska nega u slučaju potrebe itd.
U svakom slučaju, čak i da je sve u redu, preporučuje se ponovno čišćenje od parazita i makar osnovni klinički pregled kod veterinara, kao i obnova zaštite od spoljnih parazita.
Tako stoje stvari što se tiče zdravlja. Potpuno druga priča je kada je u pitanju psihičko stanje životinje.
Mačke generalno lakše podnose odvojenost od vlasnika dok god su u poznatom okruženju i imaju sve potrebe zadovoljene. Psi s’ druge strane strašno teško podnose razdvojenost od vlasnika.  Osećaju se napuštenim, vrlo često prestaju da jedu i bukvalno boluju svo vreme dok se ne vratite. Imao sam slučajeve da se pas potpuno psihički promeni i da nikada više ne bude to onaj pas koga ste ostavili pre samo par nedelja.  Ovi psihički problemi mogu ostaviti posledice na ceo organizam, pa u nekim slučajevima i da ugroze zdravlje.
Zbog svega navedenog, potrebno je puno pažnje pri odabiru pansiona pre odmora, i još više pažnje kada se vratite da biste nadoknadili propušteno. Naši ljubimci su ipak deo porodice, treba ih tretirati shodno tome.

Dr vet. med. Miloš Panjković
Veterinarska ordinacija Petar-Centar http://www.petarcentar.rs/cms/

slike:rts.rs, cinemacity.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

31.
Oct
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
12.
Jun
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
22.
May
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković