VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
09.03.2013.
Autor: Miloš Panjković

Kućni ljubimci-briga vlasnika

  Poznato je da vlasnici obožavaju svoje kućne ljubimce. To je potpuno normalno, i svako ko izuzetno ne voli životinje ne treba ni da ih ima.  Mnogo puta u svojoj praksi se srećem sa vlasnicima koji žele najbolje svom ljubimcu i misle da čine dobro na osnovu zdrave logike. Medjutim, naši ljubimci se toliko razlikuju od nas u svakom pogledu, tako da ono što je dobro za nas uglavnom nije dobro za njih. Ne treba ih poistovećivati sa ljudima, ma koliko da su slatki i pametni.
  U zavisnosti od vrste, potrebe se strahovito razlikuju. Po pitanju ishrane, mačke su, na primer, isključivi mesojedi, dok su psi delimični mesojedi i treba im omogućiti i povrće.


  Ako znamo osnovne fiziološke potrebe svog ljubimca, zašto se onda u praksi srećem sa hrčkom koji redovno dobija mlečnu čokoladu,  mačkom koja jede masline, psom koji dobija gibanicu, sarmu, napolitanke, pečenje, pršutu, princes krofne, kikiriki, pomorandže, i sve ostalo što jedu i njihovi vlasnici. Ovakav način ishrane neminovno dovodi do posete veterinaru, koji ponekad, ne može da reši problem koji je nastao dugotrajnom pogrešnom ishranom. Da li ste u prirodi videli domaće mačke od 10-12kg, labradora 50-60kg? Posledice gojaznosti po kardiovaskularni, lokomotorni i endokrini sistem su dobro poznate.
  Vlasnici kućnih ljubimaca greše i po pitanju lečenja. Smatraju da ono što u takvim okolnosti pomaže njima, može pomoći i njihovom ljubimcu. A da li je to tako? Daću Vam banalan primer. Kada mi se pokvari auto, idem kod mehaničara. Ne čačkam ništa sam, a mogao bih, jer automobil neće da umre ako ja nešto pogrešim. Kućni ljubimci umiru. Zašto biste rizikovali toliko sa živim bićem? Zašto davati antibiotike, antipiretike i sl. kada ne znamo kako deluju na drugu vrstu? Nekoliko puta sam eutanazirao pse i mačke jer su bili lečeni od strane svojih vlasnika. Ne možete ni zamisliti koliko je to tužan prizor.  
  Znam, reći ćete, veterinarske usluge su skupe. U vremenu teške ekonomske krize moj savet ne košta ništa. Makar mogu da vam kažem šta ne smete davati životinjama. Što se tiče terapije – verovali ili ne, ja živim i hranim porodicu od ovog posla, koji je složićete se, daleko od uobičajenog. Odgovornost koju osećam kada mi vlasnik poveri život svog ljubimca je ogromna!
  Konsultujte se, pitajte stručnjake. Savet ništa ne košta, a može mnogo da pomogne. Ne zaboravite da taj kućni ljubimac, baš kao i malo dete, zavisi od Vas, jer Vi odlučujete o svojoj i njegovoj ishrani, o svom i njegovom načinu života i lečenja.


  Priznaćete da uživate u svakom milom i zahvalnom pogledu koji Vam uputi Vaš ljubimac koji i te kako zna da ceni Vašu dobrotu i ljubav. Imajte to na umu svaki put kada donosite odluke koje mogu biti kobne po njegov život.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

31.
Oct
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
01.
Sep
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
12.
Jun
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković