VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
21.02.2013.
Autor: Miloš Panjković

Kućni ljubimci i beba-zajedno ili ne?

   Mladi roditelji su najčešće u dilemi šta raditi sa kućnim ljubimcem kada stigne beba. Moj savet, kao roditelja dvoje male dece, vlasnika zlatnog retrivera od 12 godina i veterinara je da se opustite i uživate.
  Sva istraživanja su pokazala da kućni ljubimac utiče pozitivno na imuni sistem deteta. Sva deca koja rastu sa kućnim ljubimcem su psiho-fizički zdravija! Nebrojeno puta se pokazalo da deca koja odrastaju u sredini sa kućnim ljubimcima rastu kao bolje socijalizovana, otvorenija i odgovornija. Deca koja imaju pse su obično mnogo aktivnija fizički, sklonija da provode više vremena u prirodi i stiču veće samopouzdanje.

  U današnje vreme, kada sve više dece postaje zavisno od interneta i televizije, briga i druženje sa kućnim ljubimcem im skreće pažnju i misli na potpuno drugu stranu. Deca koja prežive razne vrste stresa, od banalnih do onih najtežih, poput razvoda rodietelja ili gubitka članova porodice, uz psa ili mačku to mnogo lakše prežive, tako da se u tim situacija druženje sa životinjom koristi kao vrsta psihoterapije. Malo dete i pas su najbolji drugovi, oni zajedno otkrivaju svet, nikada im nije dosadno i mogu da provedu beskrajno vreme u igri.


Dakle naši ljubimci oplemenjuju duh i telo!
Naravno, treba se pridržavati nekih smernica u ophođenju i interakciji deteta i psa, odnosno mačke, kunića, kornjače, morskog praseta itd...
Životinje se moraju držati u higijenskim uslovima i redovno biti čišćene od  parazita, jer to je najčešći problem  kada su deca i životinje zajedno. Kućni ljubimci moraju redovno biti vakcinisani. Kada idete kod veterinara za neke uobičajene stvari, povedite dete jer na taj način im razbijate strah od ordinacija,pregleda i lekara uopšte.
Ono što je bitno , dete odmalena mora biti naučeno da posle igre sa kućnim ljubimcem opere ruke i u tom slučaju problema nema. Ako se vodi računa o ovim sitnicama, ostaje Vam samo da uživate u igri dece i Vašeg ljubimca. Ti trenuci su nezaboravni!

  Moja deca su prohodala uz našeg psa! On je išao uz njih i pružao im neophodnu potporu u prvim koracima! To je zadovoljstvo koje se ne može platiti!
Budite spokojni, jer kada stigne beba Vaš kućni ljubimac će je voleti kao i Vi i svi zajedno možete da uživate i smejete se novonastaloj situaciji!


Dr vet. Med. Miloš Panjković

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

31.
Oct
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
01.
Sep
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
12.
Jun
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković