VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
12.06.2013.

Letovanje sa kućnim ljubimcem

Letovanje sa kućnim ljubimcem

Nažalost, svake godine smo svedoci masovnom napuštanju kućnih ljubimaca od strane njihovih vlasnika, jer vlasnici idu na odmor i ne znaju ili ne žele da zbrinu svog ljubimca…
Ne samo što je napuštanje ljubimca kažnjivo po zakonu, takođe je i vrlo nehumano napustiti životinju, samo zato što vlasnik ide na letovanje.
Odgovorni vlasnici o smeštaju ljubimca razmišljaju puno pre nego što uopste planiraju letovanje, bilo da ljubimac putuje s njima, ostaje na čuvanju kod prijatelja ili ide na smeštaj u hotel za pse.
U nastavku ćemo Vam objasniti koje su mogućnosti smeštaja ljubimaca, na šta trebate obratiti paznju , protiv čega trebate vakcinisati ljubimca te prednosti i mane pojedinog smeštaja.

PUTOVANJE SA LJUBIMCEM:
Ukoliko ste odlučili da putujete sa svojim ljubimcem, na neke stvari morate posebno obratiti paznju.
Pre putovanja:
- proverite dali je pas vakcinisan protiv zaraznih bolesti
- dali je pasos(knjizica) uredno ispunjen
- ukoliko pas mora da jede specijalnu hranu ili pije lekove, obezbedite se dovoljnom količinom hrane i lekova. Nažalost, iskustva vlasnika nam ukazuju da je u manjim mestima vrlo teško doći do medicinske hrane, te je praktično nemoguće doći do lekova koje Vam je vaš veterinar prepisao za ljubimca, ukoliko ste zaboravili poneti recepte.
- Proverite dali hotel ili privatni smestaj u koji idete prima ljubimce.Takođe proverite koji su uslovi primanja ljubimca u smeštaj. Neki hoteli primaju pse samo do određene visine ili težine (odnosno samo pse malih rasa).
- Pre putovanja obavezno se informišite o lokalnom veterinaru i njegovom radnom vremenu, kako se ne bi dogodilo da se iznenadite u slučaju neke nezgode.
- Takođe treba pažnju obratiti na zakonske odredbe prevoza životinja. Zakon propisuje da se životinja sme prevoziti u automobilu na način da njen prevoz ne uznemiruje vozača, i životinja mora biti onemogućena od skakanja na prednja sedišta. U praksi to znači da pas mora biti na zadnjim sedištima vezan specijalnim pojasom koji mu onemogućuje skakanje ili mora biti stavljena specijalna mreža između prednjih i zadnjih sedišta, ili u slučaju karavana, između teretnog i putničkog prostora. Jedna od najsigurnijih metoda prevoza životinje jeste njen smeštaj u transporter, odnosno kavez. Ukoliko koristite pojas za auto, psu se nesme staviti ogrlica, nego isključivo grudni am, kako u slučaju naglih kočenja nebi došlo do povrede vrata.
- Ukoliko putujete u inostranstvo sa ljubimcem,  proverite koji su uslovi za putovanje životinja u druge zemlje. Imajte na umu da su to samo smernice, i da bi za najtačnije i najaktuelnije informacije ipak trebalo kontaktirati ministarstvo države u koju putujete.
- Pre puta spakujte  sve nužno. Osim hrane i lekova, bitno je uzeti i pasoš od kućnog ljubimca, kao i prvu pomoć.
- Prva pomoć bi obavezno trebala da sadrži pincetu, makaze, nekoliko zavoja i kompresa i osnovne lekove u slučaju povraćanja/proliva, uboda insekta, upale ušiju ili očiju, antibakterijski prah ili sprej za rane…
Zamolite svog veterinara da vam kompletira set prve pomoći.
Za vreme putovanja:


- na put životinja treba da krene praznog želuca, odnosno nije preporučljivo da jede nekoliko sati pre puta, kako ne bi imala mučnine i povraćala po autu.
- Kod izrazito nemirnih životinja, uz dogovor sa veterinarom, životinji se može dati sedativ
- Svaka 2-3 sata trebalo bi stati, i psa izvesti iz auta, kako bi se prošetao i može mu se dati malo vode, ukoliko nema mučnine.
- NIKADA, ALI NIKADA NE OSTAVLJAJTE ŽIVOTINJU SAMU ZATVORENU U AUTOMOBLU, ČAK NI NA 5 MINUTA, JER UKOLIKO JE AUTOMOBIL NA SUNCU, U SAMO 5 MINUTA TEMPERATURA UNUTRAŠNJOSTI MOŽE DOSTICI 50 C! U SAMO NEKOLIKO MINUTA, ŽIVOTINJA MOŽE DOŽIVETI TOPLOTNI UDAR I UGINUTI!!! Nikada životinju ne ostavljajte na suncu, jer životinja, kao i čovek može vrlo brzo dobiti sunčanicu!
- Pokušajte putovanje organizovati na način da putujete  noću, i izbegavajte puteve na kojima su često gužve i čekanja. Ukoliko nemate klimu u automobilu, već i kratko stajanje na užarenom suncu može dovesti do zdravstvenih problema kao što su toplotni udar, sunčanica i sl.
- ukoliko  životinja voli da se kupa u moru, obavezno je svaki dan posle kupanja operite u čistoj vodi. Ukoliko se ne ispere, morska so dosta agresivno deluje na kožu.
Po pravilu, većina ljubimaca obožava putovanje i kupanje, te ne postoji razlog da i oni ne idu sa Vama. Važna je samo priprema kako bi sve prošlo u najboljem redu. Raspitajte se na kojim je lokalnim plažama dopušteno dovoditi ljubimca, poštujete lokalne propise i uvek počistite iza svog ljubimca!


SMEŠTAJ U HOTEL ili KOD PRIJATELJA


- ukoliko planirate smestiti životinju u Hotel za životinje, rezervišite termin što pre. Preko letnjih i zimskih raspusta i praznika, većina hotela je puna i vrlo je teško naći mesto «zadnji dan». Rezervišite termin barem 2-3 nedelje unapred. Dogovorite detalje kao što su hrana, odnosno dali ćete vi dati svoju hranu, ili će hotel davati svoju hranu. Dogovorite količinu rekreacije, dali će pas celi dan biti u boksu, ili želite 2-3 puta dnevno da  se šeta/istrčava. Obavezno napomenite ukoliko pas ima nekih zdravstvenih problema i prima neku terapiju. Većina hotela za pse ima dogovor sa lokalnim veterinarom. Napomenite ukoliko želite da se zove drugi veterinar u slučaju nekih problema.
- Ni jedan hotel neće primiti psa ukoliko nije vakcinisan protiv besnila, mikročipovan i vakcinisan protiv zaraznih bolesti, očišćen od unutrasnjih i spoljasnjih parazita. Na vreme vodite brigu o tome.
- Pažljivo birajte hotel za pse. Pogledajte na forumima kakva su iskustva ljudi koji su ostavili svoje pse tamo. Po pravilu, manji hoteli imaju bolju uslugu, jer imaju manje pasa kojima se treba posvetiti, što znači da će i na vreme primetiti ukoliko se nešto događa sa psom, npr. ukoliko se razboli.
- Ukoliko smeštate psa kod prijatelja koji nema iskustva sa ljubimcima, objasnite mu osnove hranjenja, na šta da pazi u promenama ponašanja i dajte mu broj telefona vašeg veterinara.
- Takođe postoji i zanimljiv «servis čuvanja», popularan u poslednjih godinu dana, koji se temelji na «menjanju» reda čuvanja. Dakle, dok ste vi na odmoru, druga porodica ili pojedinac uzme Vašeg ljubimca na smeštaj. Takođe, kada oni idu na odmor, vi preuzimate njihovog ljubimca na čuvanje. Prednost tog servisa jeste ta što je po pravilu besplatan, ali nedostatak je taj što morate naći nekoga ko je slobodan da čuva ljubimca u vreme kada vama odgovara, a i vi morate biti slobodni u terminu koji njima odgovara, ali se i ljubimci moraju dobro slagati jedan s drugim. No, vredi pokušati. Ukoliko imate prijatelja sa ljubimcem iz lokalnog parka, možete se dogovoriti o naizmeničnom čuvanju, ukoliko se Vaši ljubimci odlično slažu međusobno. To je odlična varijanta, jer na taj način životinja ne menja previše svoje lokalno okruženje, poznaje tu osobu koja će je čuvati, kao i što osoba koja će je čuvati poznaje i Vašeg ljubimca.


Napuštanje životinja, nažalost je česta pojava u vreme odmora. Ne samo što je zakonski kažnjiva prema Zakonu o zaštiti životinja, što direktno spada u zlostavljanje životinje, jer se radi o namernom izlaganju gladi, žeđi, mogućem stradanju u saobracaju, nego je i vrlo nehumano prema životinji koja je deo vaše porodice. Ukoliko niste spremni da se brinete o životinji, nemojte je ni nabavljati. Pored svih opcija smeštaja životinja, od hotela, prijatelja, familije, raznih drugih servisa za čuvanje, jednostavno je nedopustivo da se životinje izbace na ulicu, gde najčešće stradaju pod točkovima vozila.Veterinarska ambulanta PETAR CENTAR www.petarcentar.rs

 

Slike preuzete sa sajtova www.petsits.com, justmydogz.blogspot.com, internationalliving.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

31.
Oct
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
01.
Sep
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković
22.
May
2013
VETERINARSKA ORDINACIJA-Dr vet. Med. Miloš Panjković