ORTOPEDSKA ORDINACIJA-Dr Marko Čvorović
10.01.2013.
Autor: Marko Čvorović

Ravna stopala

Stopala predstavljaju jedan od najsloženijih delova tela koji nam služi za stajanje i hod. To je sistem od 26 kostiju koji zajedno sa ligamentima, tetivama i mišićima čini celinu koja obavlja složeni mehanizam hoda i stajanja .

      Jedan od najčešćih deformiteta koji se javlja u dečijoj dobi je ravno stopalo(pedis plana). Roditelji često ne prepoznaju na vreme ovaj problem, koji se uglavnom otkrije na prvom sistematskom pregledu, neposredno pred polazak u školu.

  Najvažnije kod ovog deformiteta je utvrditi da li se radi o fleksibilnom ili o rigidnom ravnom stopalu. To se utvrdjuje na jednostavan način kada se naloži detetu da stane na prste.

Ako se pri ovom testu utvrdi da postoji medijalni tabanski svod, tada se radi o fleksibilnom ravnom stopalu. U slučaju da stopalo ostane zaravnjeno,  to je znak da se radi o rigidnom ravnom stopalu.

Rigidno ravno stopalo može nastati kao posledica različitih uzroka koji se dalje utvrđuju dodatnom dijagnostikom i uvek zahtevaju operativno lečenje,dok fleksibilno ravno stopalo nastaje kao posledica urođene ligamentarne labavosti koja je često nasledna i leči se konzervativno tj.primenom ortopedske obuće (ulošci i cipele) kao i fizikalnim procedurama.

      Da napomenemo, ligamentarna labavost je uzrok fleksibilnog ravnog stopala i ona se ne može popraviti, ali se na njega može uticati ojačavanjem mišića čime se dolazi do popravljanja anatomskih odnosa u stopalu. Takodje, u toku razvoja, pod uticajem hormona dolazi do razvoja mišićne mase i samim tim do povećanja snage mišića te se na taj način popravlja klinička slika.

      Sada neko može postaviti pitanje: Zašto se onda koriste ortopedska pomagala i vežbe, ako se ne može popraviti stanje na stopalima?

Razlog je jednostavan- da se spreče sekundarni deformiteti, poput tzv. X nogu (genua valga) koji se razvijaju zbog poremećenih biomehaničkih odnosa u stopalu.

Vežbe i hod sa bosim stopalima isključivo po neravnom terenu takođe služe da se ojača muskulatura potkolenica i stopala i na taj način drže medijalni tabanski svod i skočni zglob u odrđenoj anatomskoj poziciji.

     

Izbor cipela, koje ne moraju biti isključivo ortopedske, treba biti dobar, što podrazumeva da su tvrde, dovoljno duboke i da se vezuju pertlama, što zajedno sa odgovarajućim uloškom utiče na to da se skočni zglob i stopalo dovedu u anatomsku poziciju. Na taj način osovine donjih ekstremiteta se ispravljaju pa se omogućava normalan razvoj drugih koštanih struktura.

     

Poštovani roditelji, ono što treba da znate kada se suočavate sa problemom ravnih stopala kod dece je:

1.       Deformitet se ne može izlečiti, ali je potrebno lečenje zbog pravilnog razvoja ostalih koštanih struktura.

2.        Lečenje počinje oko treće i završava se oko desete godine.

3.        Kada dete počne da se žali na bol u nogama , prebrzo umaranje, ili sami primetite deformitet, koji se lako uočava kada je dete boso i okrenuto leđima ,morate se javiti pedijatru i ortopedu kako bi se dete uključilo u proces lečenja .

     4.     Važna je Vaša podrška i upornost u primeni vežbi, kao i nošenju cipelica koje deca često odbijaju.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno