ORL ORDINACIJA-Dr Maja Čvorović
21.12.2012.
Autor: Maja Čvorović

Upala uva kod dece

Upale ušiju kod dece

Upale ušiju kod dece su vrlo česta pojava u zimskim mesecima, najčešće kao posledica rashlađivanja usled niskih temepartura, pojave virusnih infekcija u okolini, boravka u kolektivima. Nakon infekcije nosa i  ždrela, upale ušiju kod dece su na drugom mestu po učestalosti. Preko 90% dece uzrasta od 2 do 5 godine imalo je bar jednu upalu ušiju u tom periodu. Kod velikog broja dece se te infekcije uspešno leče i bez komplikacija, dok manji postotak dece ima neku od  komplikacija zapaljenja srednjeg uva  koje su kompleksnije ,duže se leče i to isključivo u specijalizovanim ORL ambulantama.
Upala ušiju uglavnom nastaje nakon  infekcije nosa  i  ždrela, a uzročnici su najpre virusi, a potom dolazi i do bakterijske superifekcije.
Od lokalnih  simptoma se najčešće javljaju bol u uvu i nagluvost, curenje iz uva, osećaj začepljenosti uva, dok od opštih simptoma: povišena telesna temperatura (retko visoka), uznemirenost, razdražljivost, gubitak apetita, uz znake rinofarinksne infekcije (bol u grlu,curenje iz nosa, otežano disanje na nos, kašalj,  a kod manje dece dijareje ili promena boje stolice).


Deca do druge godine života retko se mogu žaliti na bol uva. Obično postoje indirektni znaci poput uznemirenosti, plačljivosti, odbijanja hrane i buđenje uz vrisak u toku sna.
Dijagnoza upale uva je jednostavna, pregledom deteta u pedijatrijskoj ili ORL ambulanti pomoću otoskopa.
Lečenje nekomplikovanih upala ušiju kod dece traje od 5 do 10 dana.
Najčešće lečenje započinje dekongestivima( kapi za nos), toaletom nosa fiziološkim rastvorom, aspiracijom sekreta iz nosa, analgeticima ( Ibalgin ili Paracetamol sirup), toplim suvim oblozima lokalno . Ako u roku od 48 do 72 sata ne dođe do poboljšanja, već je bol i dalje prisutan, kao i povišena temperatura, i ako dođe do pojave curenja iz uva,  tek tada u terapiju treba uključiti  i antibiotik. Na listi antibiotika prvi lek izbora je Amoksicilin, potom Amoksicilin sa klavulinskom kiselinom ili Amoksiklav. U slučaju alergije na neki od penicilinskih preparata, u obzir dolaze cefalosporini kao lek izbora.
Nakon svake epizode akutnog zapaljenja srednjeg uva, roditelje treba upozoriti na moguću ponovnu upalu srednjeg uva i ukazati im na mogućnos pojave komplikacija u smislu pojave hroničnih oblika zapaljenja srednjeg uva, slabijeg sluha kod deteta, koje je prisutno mesecima nakon zapaljenja.
Ukoliko se epizode upale jave više od tri puta za 6 meseci ili 4-6 puta u toku 12 meseci, dete treba uputiti ORL specijalisti radi funkcionalnog praćenja i eventualnog daljeg lečenja. Takođe, ako roditelj primeti da dete slabije čuje, drži glavu u pojedinim položajima da bi bolje čulo, ne odaziva se kada ste iza njega, pojačava ton na televizoru , tada se obavezno treba obratiti ORL specijalisti radi dalje dijagnostike i  lečenja.


Kao prevencija akutnog zapaljenja srednjeg uva predlažu  se sledeće mere:
izbegavanje kontakata sa decom koja imaju rinofarinksnu infekciju naročito u predškolskim kolektivima, redovna  toaleta nosa( čiščenje fiziološkim rastvorom, izduvavanje i aspiracija sekreta), pojačana ishrana tokom zimskih meseci, vitaminski preparati,topli napici , preparati za jačanje imuniteta  i naravno, neizbežni kapa i šal  za hladne zimske dane.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

18.
Jun
2013
ORL ORDINACIJA-Dr Maja Čvorović
24.
May
2013
ORL ORDINACIJA-Dr Maja Čvorović
25.
Jan
2013
ORL ORDINACIJA-Dr Maja Čvorović