LEKARSKA ORDINACIJA-Dr Natalija Pojatar
19.12.2012.
Autor: Aleksandra Lisinac

Povišena temperatura


Povišena temperatura je pratilac bolesti i pomaže detetu da se sa njima bori. Osim ovoga, čest je slučaj povišene temperature nakon primanja vakcina, uzimanja nekih lekova, kad su deca pretopljena, preterano aktivna ili dugo borave na suncu.
Po pravilu, temperatura se meri pre obroka, na prazan želudac, i to kod deteta koje je prethodno mirovalo. Kod bolesnog deteta, u toku dana, temperaturu treba meriti 2-3 puta dnevno, ali dete zbog toga ne treba buditi.

Mere koje treba preduzeti kod deteta koje ima temperaturu :

1. Pojenje zasladjenim tečnostima, slanim supama i gotovim rehidratacionim rastvorima. Dete često nuditi, ali ga ne prisiljavati da pije na silu.

2. Febrilno dete je slabog apetita, i zato ga ne treba terati da jede!  Gubitak   apetita obično traje od 3 do 4 dana, i nije znak za zabrinutost. Poželjna je  lakša hrana, ona koju dete voli.

3. U odeći koju nosi dete treba da se oseća udobno. Oblačiti ga što manje, da   bi odavanje toplote kožom bilo što uspešnije. Pretopljavanje može biti   opasno!

4. Dete koje je bolesno treba da ostane u kući, da se ne umara, jer    prevelikafizička aktivnost dovodi do pojačanog stvaranja toplote.

5. Tempertauru preko 38,5 snižavati lekovima (Paracet i Brufen), a pola sata  nakon uzimanja leka treba istuširati dete mlakom vodom i pustiti da voda  ispari sa kože. Za rashladjivanje ne koristiti čist alkohol i hladnu vodu, jer su  neprijatni i mogu imati ozbiljna neželjana dejstva.


Nakon što sve ovo uradite, treba da kontaktirate izabranog pedijatra ili da dete dovedete na pregled!
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

04.
Feb
2013
LEKARSKA ORDINACIJA-Dr Natalija Pojatar
25.
Mar
2013
LEKARSKA ORDINACIJA-Dr Natalija Pojatar
14.
Jan
2013
LEKARSKA ORDINACIJA-Dr Natalija Pojatar