Tinejdžeri
27.12.2017.

Ne dajte da se smore

Sa 13, 14 godina vaše dete još nije dovoljno veliko da slavi Novu godinu van kuće, na žurkama ili trgovima, ali više nije ni malo da bi bez gunđanja i negodovanja pristalo na doček s rođacima i vašim prjateljima. Čini vam se da ste u pat poziciji? Da li je baš tako?

– Adolescent pod zabavom ne podrazumeva višečasovno sedenje za punom trpezom, između ujaka koji priča samo o poslu i sestre od tetke koja stalno kmeči. Za njega je provod sinonim za žurku, glasnu muziku i dolazak kući u sitne sate, ali vi ste već rešili da to ne dozvolite. Ništa zato... Budite mudri, da vam se doček u društvu nezadovoljnog adolescenta ne bi pretvorio u noćnu moru – kaže francuski psihijatar dr Žerar Severen, autor knjige „Rizici adolescencije“, i nudi konkretna rešenja za ovaj problem.

Dajte mu konkretna zaduženja
Predložite mu da spremi neko jelo, ukrasi sto, okiti jelku, odabere muziku, preuzme ulogu dežurnog fotografa, jer je mnogo važno da se oseća korisno i značajno. Neka izabere ono što mu najviše leži ili ono što mu najmanje teško pada.
Dozvolite mu da za stolom sedi posred osoba koje su mu simpatične ili pored svojih vršnjaka, nikako pored kmezavih mališana. To vam neće oprostiti jer u tom uzrastu deca traže da ih uvažavaju. U svakom slučaju, ako vi pravite doček u svom domu za rođake i prijatelje, manje su šanse da vam adolescent pokvari slavlje jer će u svom prirodnom okruženju biti opušteniji i lakše će podneti obaveze koje ste mu poverili.

Dozvolite da pozove svog gosta
Tinejdžeru će, čak i ako je okružen rodbinom koja mu je dosadna ili vašim prijateljima koje ne poznaje dovoljno, doček sa „matorcima“ lakše pasti ako ima jednog posebnog, svog gosta. Predložite mu da pozove jednog ili čak nekoliko drugara ili drugarica i više nećete morati da brinete da li se vaše dete lepo zabavlja. Ukoliko ih roditelji puste da novogodišnju noć provedu s vama, obavezno precizirajte gde će ta deca spavati, kada treba da se vrate, da li će neko doći po njih ili ćete ih vi odvesti kući.

Igrajte na kartu solidarnosti
Da bi izbegao doček, adolescent će vam verovatno reći da su svi rođaci i prijatelji dosadni, a vi nemojte da mu kontrirate. Priznajte da neki od njih imaju mane – tetka već deset godina zaredom donosi isti poklon, ujna se svima popela na glavu sa svojom „čuvenom pitom“, stric svaki put kad se vidite priča iste viceve... Slatko ćete se nasmejati, pa će vam dete postati saučesnik. A onda se, kad stric za stolom počne da priča neki od bajatih viceva, vi krišom namignite jedno drugom.

Foto: irishtimes.com, kidspot.com.au, heartdreamsfromgod.com, oklahomacity.citymomsblog.com, ewmums.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri