Tinejdžeri
06.12.2017.

Prva ljubav boli

Večina nas prvi put se zaljubila u tinejdžerskom periodu i još pamtimo to iskustvo. Iako nam je tada bilo važno samo to da li ćemo videti svoju simpatiju, da li će nam se nasmešiti ili obratiti, pa smo svako ignorisanje doživljavali kao smak sveta, život nam je nametnuo nove brige zbog kojih nam danas ljubavni jadi naših tinejdžera deluju smešno.

Rane veze obično kratko traju, svega nekoliko meseci, ali to ne znači da su osećanja slabija ili neiskrenija nego u zrelom dobu. Naprotiv, sve je prenaglašenije, pa tinejdžeri, suočeni sa osećanjem koje mu je dotad bilo nepoznato, počinje da se interesuje za sve što ima veze s njegovom simpatijom.

Kada se adolescent prvi put susretne sa ljubavnom patnjom, roditelji često to ne doživljavaju ozbiljno i ubeđuju dete da će mu  jednoga dana sve to biti biti smešno. Verovatno su u pravu, ali negiranje ili omalovažavanje detetovih osećanja nije od pomoći, kao ni zabranjivanje zaljubljenim golupčićima da se viđaju.
U ovom periodu dete treba podržavati i savetima mu pomoći kako da kroz ljubavnu patnju prođe što bezbolnije. Ispričajte mu priču o vašoj prvoj ljubavi, kako se završila i šta ste vi naučili iz tog iskustva. Pokažite mu da je okružen ljubavlju i razumevanjem bliskih ljudi.

Sve faze koje prolazi dok je zaljubljen, tinejdžeru pomažu da bolje upozna sebe, da nauči da poštuje druge i da na koncu sazri kroz ovo iskustvo.

Takođe, i porudični odnosi i atmosfera u domu utiču na to kakve partnere će adolescenti birati i kako će se odnositi prema njima. Tinejdžeri koji su odrasli u skladnim porodicama lakše će se nositi sa svim onim što ljubav i prve veze donose. Drugi, koji u porodici nisu nailazili na razumevanje, često i u zrelom dobu lutaju od partnera do partnera koristeći ih za podizanje sampouzdanja. Stoga, adolescentu uvek treba isticati da ste tu za njega, da ste njegovo utočište i podrška, šta god se desilo. 

foto: tutorhub-blog, bittersweetvenom, us-news, Wlpapers

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri