Tinejdžeri
02.12.2017.

Čuvajte se teških reči

Mnoge reči koje roditelji izgovaraju u nastupu besa, ali i u najboljoj nameri, mogu ozbiljno da povrede adolescenta. Izvesno je da svako od nas želi da mu dete bude sjajan đak, da bude uredno, poslušno i vredno, ali ponekad sopstvena očekivanja iskazujemo na pogrešan način. Kritika, u zavisnosti od toga kako je izrečena, može da se shvati i kao podsticaj i kao poniženje, a ono na adolescenta ostavlja trajne posledice jer on želi da bude uvažavan.
Za sve nas koji nismo sigurni da li grešimo, Fabris Lakomb, francuski stručnjak za komuniciranje, otkriva kako se prenose željene poruke.

„Tvoj brat je pametniji od tebe“
Zaključak da će dete koje se ne trudi dovoljno zbog poređenja sa uspešnijim ili poslušnijim bratom, sestrom ili bilo kojim drugim detetom uložiti dodatni napor, potpuno je pogrešan. Vaše dete neće čuti ono što ste rekli već „Ti si jedna obična nula, volimo te manje nego tvog brata...“ i ono će s tom negativnom ocenom biti osuđen na neuspeh. Izbegavajte poređenja, jer svako dete želi da roditeljima bude jedinstveno.
I zato, ako želite da ga podstaknete, recite „Ti to možeš da postigneš. Ako se potrudiš, uspećeš“. Pohvalite svaki uspeh, svaku dobru ocenu, pokažite mu da se radujete svaki put kad vas posluša.

„Debela si, moraš da smršaš“
Ne, ćerka kojoj ste izgovorili ovu rečenicu neće izbaciti slatkiše, smanjiti porcije i početi da se bavi sportom, jer će čuti „Ne volim te jer ne izgledaš lepo. Uvek ćeš biti debela“. I umesto da učini nešto dobro za svoj izgled i zdravlje, svaka devojčica, a posebno adolescentkinja će onako povređena potražiti utehu u hrani.
Izbegavajte grube šale na račun izgleda, već im pomozite da zavole sebe. U ovom slučaju motivišuća rečenica glasi: „Možda bismo mogli da potražimo savet nutricioniste ili trenera“.

„Posle svega što smo ti pružili“
Skoro da nema adolescenta koji nije čuo ovu rečenicu, verovatno su je i vama upućivali roditelji, ali to ne znači da će je dete protumačiti kao izraz vašeg nezadovoljstva zbog toga što ne uči dovoljno ili zato što pravi gluposti.
Adolescent će čuti „Ne zaslužuješ ono što činimo za tebe“ i osetiće krivicu, ali neće promeniti ponašanje, pa je bolje da mu kažete „Voleli bismo da budeš svestan situacije“. Jasno mu predočite da ste nezadovoljni i još jasnije iznesite svoja očekivanja.

„Čekaj samo da ti dođe otac (majka)“
Nešto je gadno zabrljao, prevršio je svaku meru, ali, zaboga, ne pretite drugim roditeljem jer će vaš adolescent čuti: „Ja nemam autoritet. Ne mogu da se izborim sa ovom situacijom“.
Ako ne želite da sebe diskreditujete kao roditelja, a ne želite, bolje recite „Ne vredi da vičem. Treba da porazgovaramo o tome“. Podsetite ga gde su granice i, ako ih prekorači, reagujte na adekvatan način.

„Radi šta hoćeš“
Hoće da promeni sport koji trenira, odeljenje ili školu iz potpuno pogrešnih razloga, a vi samo želite da prekinete stalne svađe, rasprave i ubeđivanja. Nažalost, adolescent to neće tako shvatiti, već će zaključiti da ste mu rekli: „Snađi se sam. Ti više nisi moja briga“. Osećaće se napušteno, biće demotivisan i imaće utisak da nikada neće uspeti da ispuni roditeljska očekivanja.
Zato je najbolje da kažete „Tvoje želje baš i nisu realne. Voleli bismo da još malo razmisliš“. To će shvatiti na pravi način... Kao odobrenje da eksperimentiše ali će znati da ćete biti tu da mu pomognete da se vrati na pravi put.

Foto: rd.com, thoughtco.com, -thebump.com, thetimes.co.uk, makemefeed.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri