Tinejdžeri
18.11.2017.

Izborite se sa aknama

Akne su verni pratilac većine pubertetlija otkad je sveta i veka i to se neće skoro promeniti. Na sreću, medicina i dermatologija neprekidno napreduju, pa se deca s bubuljicama danas mnogo lakše nose sa ovim estetskim problemom nego ranije. No, kako im je fizički izgled već od 10-11. godine veoma važan, pomozite svom sinu ili ćerki da pravilno neguju lice i da što bezbolnije prođu kroz ovu fazu razvoja.
Iako vas možda neće odmah poslušati, jer to je tako karakteristično za njihove godine, objasnite im šta treba, a šta ne treba da rade.

Češće umivanje ne pomaže
Pojačanom higijenom akne ne mogu da se izleče. Svakodnevnim čišćenjem lica dete će sa kože skinuti nečistoću, višak prirodne masnoće i mrtve ćelije epitela, a ako pretera, može previše da isuši kožu i da izazove iritaciju, što će na kraju pogoršati stanje.
Dermatolozi obično preporučuju nežno pranje – nikako trljanje – lica najviše dva puta dnevno blagim sredstvom za čišćenje. Mehaničke pilinge i sredstva koja sadrže mnogo alkohola treba izbegavati jer oštećuju i isušuju kožu.

Ceđenje bubuljica ostavlja ožiljke
Iako lice nakon ceđenja mitisera i akni ponekad deluje čistije dan-dva, objasnite detetu da to nipošto ne radi zbog rizika od razvoja bakterijske infekcije. Ukoliko bakterije prodru u dublje slojeve kože, izazvaće upalu koja će morati da se leči antibioticima.
Osim toga, usled nestručnog ceđenja mitisera i akni tinejdžeri sebi često ostavljaju ožiljke koji će ih pratiti čitavog života, a to, sigurni smo, ne žele.

Nisu sve kreme bezazlene
U hladnim danima koji nam predstoje lice mora da bude zaštićeno odgovarajućom kremom koja treba da sadrži benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu, jer oni pomažu u borbi sa aknama. Tinejdžerke u posebnim prilikama, kao što su rođendani, slavlja, doček Nove godine, mogu na lice da nanesu odgovarajuću toniranu kremu koja će donekle prekriti akne, ali će ih ujedno i sasušiti.
Pre upotrebe bilo kakvih krema i preparata, bez obzira na preporuke drugarica, prijateljica, rođaka i TV reklama, ne bi bilo loše da dete odvedete dermatologu jer samo lekar zna šta se zaista krije iza natpisa „organsko“, „100 % prirodno“, „biljno“...

Foto: middleearthnj.wordpress.com, checking-acne, thezeitgeistnews.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri