Tinejdžeri
07.11.2017.

Deci nije mesto na Fejsu

Da li vam se desilo da vam desetogodišnji sin vaše komšinice, koji se druži s vašom ćerkom dok vas dve s vremena na vreme pijete kafu, pošalje zahtev za prijateljstvo na Fejsbuku? Možda vi niste imali ovakvo iskustvo, ali su se zato mnogi drugi roditelji zapitali šta će tako malom detetu nalog na nekoj od društvenih mreža, znaju li mu roditelji šta radi, da li mu je neko objasnio da u virtuelnom svetu ima i pedofila, i manijaka, i voajera.
E pa verovali ili ne, profil na Fejsbuku mu je prijavila majka.

– Mame su te koje deci do 13 godina, ali i mlađoj, otvaraju profile na Fejsbuku, kao da nisu svesne svih opasnosti koje to sa sobom nosi. A najosetljivija su i najpodložnija manipulaciji upravo deca između 11 i 13 godina. Oni ne znaju ni kako funkcionše FB, povodljivi su, ali i skloni da skrivaju od roditelja ono što se tamo dešava, i eto problema u najavi – kaže Biljana Kikić Grujić, glavni koordinator za prevenciju nasilja Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.
Deca tog uzrasta, dodaje ona, nemaju šta da traže na društvenim mrežama sa kojih im prete razne neprijatnosti.

Osim što su na Fejsbuku na meti pedofila i raznih manipulatora, deca su na društvenim mrežama izložena digitalnom nasilju, novom obliku vršnjačkog nasilja.
– Ono što je trend u svetu, pa i u Srbiji, jeste da vršnjačko nasilje menja oblik, iz stvarnog sveta prelazi u virtuelni svet. Digitalna agresija postaje najdominantniji oblik vršnjačkog nasilja, a zlostavljanje drugara preko društvenih mreža i vajber grupa toliko je rasprostranjeno da su nastavnici i roditelji ozbiljno zabrinuti jer nisu edukovani kako da se sa tim izbore – upozorava Kikić Grujić i navodi da najnovija istraživanja pokazuju da svako četvrto dete učestvuje u vršnjačkom nasilju.

Inače, SOS telefonu za pomoć žrtvama vršnjačkog nasilja Ministarstva prosvete od početka ove godine do kraja septembra obratilo se 310 roditelja i dece. S obzirom da telefon nije radio tokom raspusta, kao ni dva meseca iz organizaciono-tehničkih razloga, to znači da je 310 poziva stiglo za pet meseci.

Foto: BBCactive.com, boundless.utoronto.ca, globaldigitalcitizen.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Jan
2024
Tinejdžeri
01.
Feb
2023
Tinejdžeri
10.
Apr
2019
Tinejdžeri