Školarci
22.05.2013.

Oprez: Fejsbuk i mobilni mogu da vam zagorčaju život!

U poslednjih godinu dana svaki četvrti srednjoškolac dobio je uznemirujući telefonski poziv i SMS. Broj zloupotreba dece na internetu raste, a roditelji najčešće nemaju pojma o tome.
Mobilni telefoni i društvene mreže i te kako mogu da zagorčaju nečiji život! To potvrđuju dva najnovija istraživanja: “Digitalno nasilje u školama u Srbiji” i “Bezbednost dece na internetu“, koja nedvosmisleno pokazuju da broj zloupotreba putem mobilnih telefona i društvenih mreža među osnovcima i srednjoškolcima rapidno raste.
Svaki četvrti srednjoškolac, pokazuje ovo istraživanje, dobio je uznemirujući telefonski poziv ili SMS u poslednjih godinu dana.  Oko 90 odsto učenika od V do VIII razreda osnovne škole ima mobilni telefon i računar kod kuće, a više od 50 odsto njih ima mobilni telefon s pristupom internetu.
Uključeni su i na socijalne mreže, mahom imaju Fejsbuk – navodi se u istraživanju “Digitalno nasilje u školama u Srbiji”. Da roditelji nemaju pojma šta im rade deca jasno pokazuju podaci da se 62 odsto osnovaca VII i VIII razreda i 84 odsto srednjoškolaca bar jednom izložilo riziku na internetu.
- Davali su lične podatke nepoznatima, ostavljali ih na profilima ili blogovima, odgovarali na poruke nepoznatih osoba. Takođe, prihvatali su pozive za prijateljstva od nepoznatih osoba, komunicirali putem četa s osobama koje ne poznaju i prihvatali sastanke sa osobama koje su upoznali preko interneta – piše u ovom istraživanju.


Čak 23 odsto srednjoškolaca primilo je bar jednu SMS poruku uznemirujućeg sadržaja, dok je njih 11 odsto doživelo da ih neko snima mobilnim telefonom ili kamerom mimo njihove volje.
Njih 17 odsto doživelo je uznemiravanje na socijalnim mrežama.  Oko 12 odsto srednjoškolaca postavilo je tuđe snimke ili fotografije na Fejsbuk, a 9 odsto je pisalo neistine i uvrede na tuđ račun. Interesantno da je čak 35 odsto učenika u srednjim školama namerno slalo svojim vršnjacima kompjuterske viruse.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci