Školarci
20.02.2014.

Kamere profesorima ugrožavaju bezbednost!

Штрајк упозорења професора Четрнаесте београдске гимназије

Професори Четрнаесте београдске гимназије одржаће штрајк упозорења у понедељак, 3. марта, у времену од 12:30 до 14:45 часова.
Синдикат Четрнаесте оптужен да је „зликовачко-злочиначка организација“

ФБГ ће тражити од министра просвете да се настави незаконито прекинути дисциплински поступак против недопустивог чина ученика, који је своју професорку гађао телефоном и да се укине видео надзор часова, јер све то угрожава безбедност запослених у Четрнаестој.

После инцидента у Четрнаестој београдској гимназији, када је ученик гађао своју професорку мобилним телефоном, ФБГ је од министра просвете тражио да смени директорку школе Марију Милетић, због нерегуларног вођења дисциплинског поступка против ученика и неовлашћеног снимања часова и давања видео снимка родитељима.

Међутим, директорка Марија Милетић (која је позната као особа са јаким везама у Министарству просвете и у Граду Београду), наставља по своме. У школи изгледа да је „све по закону“. Спорни ученик и даље похађа наставу и има 5 из владања, његови родитељи се баве „тихим“ правоцирањем синдиката, нападнута професорка је на боловању, а директорка, уз помоћ својих ментора из Министарства просвете (подаци доступни у ФБГ), чини све како би застрашила запослене и прикрила трагове незаконитог поступања. Прети анонимним пријавама родитеља па, на њен захтев, инспекције долазе у року од једног дана, без најаве – што није пракса у другим школама и по другим пријавама.

Синдикат професора, кога секретаријат школе званично назива „зликовачко-злочиначком организацијом“ (у званичним овереним дописима), сматра да се у школи ствара атмосфера несигурности јер се посредно оправдава недопустиво неодговоран напад ученика на професора.

У школи су недавно освануле налепнице које обавештавају запослене да су часови у учионицама под видео надзором. Да подсетимо: часови у Четрнаестој снимају се већ годинама, а да запосленима никада нису објашњени разлози због којих би часове требало снимати. Посебно, родитељи никада нису питани за сагласност да се њихова малолетна деца снимају, чиме су озбиљно угрожена права ученика.

У ФБГ-у се сматра да је штрајк упозорења једини начин да просветне власти реагују на стање у Четрнаестој београдској гимназији. Штрајк упозорења ће бити одржан у понедељак, 3. марта, у периоду од 12:30 до 14:45 часова.


Миодраг Сокић, председник ФБГ

ПРЕТХОДНО САОПШТЕЊЕ ФБГ-а ОД 4.ФЕБРУАРА 2014:

Наставничко веће искључило ученика из школе, директорка није хтела да обавести родитеље

Мобилним телефоном гађао професорку

Ученик избачен из школе, а није!

Директорка школе није хтела да спроведе одлуку Наставничког већа и да обавести родитеље о искључењу

Инцидент се догодио у на крају првог полугодишта у Четрнаестој београдској гимназији, на часу информатике. Ученик Б.А најпре је вербално напао разредног старешину, а затим ју је гађао мобилним телефоном и проклињао.
Разредном старешини је позлило и колима Хитне помоћи пребачена је у Ургентни центар.
Обавештена је полиција и поднета је прекршајна пријава против ученика. Велики број ученика и њихових родитеља пружио је подршку својој разредној. Покренут је дисциплински поступак против ученика и дисциплинска комисија је предложила Наставничком већу да ученик буде искључен из школе. Наставничко веће је затим једногласно искључило ученика из школе.

Избачени ученик и даље у клупи

Међутим, директорка школе Марија Милетић свесно није обавестила родитеље о одлуци школе и поступак је тиме учинила незаконитим. Уместо тога, она је родитељима искљученог ученика предала видео снимак са школског часа и тиме најавила нови скандал. Наиме, у школи се већ дуже време снимају сви часови, што је незаконито и незабележено у нашој школској пракси. Поред тога, давање видео снимка родитељима представља кривично дело. Снимак се касније нашао и на Youtube.

Форум београдских гимназија ће случај пријавити надлежним органима, што је и раније чинио, указивајући на незаконит рад директорке школе Марије Милетић – на незаконито запошљавање, уписивање ученика мимо уписне листе, незаконито зарађивање и т.д. Министарство просвете није сматрало за сходно да такву директорку разреши, па није случајно шта се данас дешава у Четрнаестој београдској гимназији.

Миодраг Сокић, председник ФБГ

04.02.2014.

slika: www.telegraf.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci