Školarci
28.05.2014.

Šta obući za maturu?

Velike su pripreme za to važno veče. Potraga za najlepšom haljinom, cipelama, nakitom, šminkom, frizurom... može da traje mesecima. Na kraju se maturanti najčešće pogube u moru informacija, i od silne želje da izledaju što bolje, preteraju.
Velika je razlika između malih i velikih maturanata. Male mature sada se održavaju u prostorijama škole, ali to ne znači da se petnaestogodišnjaci neće potruditi da izgledaju starije nego što jesu. Visoke potpetice, duge balske haljine, prekratke suknje, cirkoni, ozbiljne punđe, napadna šminka... nikako ne treba da budu opcija za ovaj događaj.  Budite praktični. 

Kupite jednostavnu haljinu koju biste inače nosili i dodajte joj neki šik detalj poput cveta, neobičnog kaiša ili nekih ludih šarenih baletanki. Zanimljivu majicu uparite s jednostavnom suknjom ili pantalonama,  napravite mnoštvo pletenica u kosi i to je to. Sve što je preterano izgleda neukusno. Jedan nesvakidašni detalj dovoljan je da se osećate svečano i lepo. Odlučite se za baletanke ili ravne sandale u kojima ćete moći da igrate celo veče. Stavite malo maskare, sjaja na usne i rumenila i - blistaćete.

Dečaci su za malu maturu ili nezainteresovani, pa krenu u šortsu i patikama, ili odu u drugu krajnost pa nose odela koja svakako nisu prikladna. Polo majica, karirana ili košulja s printom i lanene (pamučne) pantalone u svetloj ili neutralnoj boji idealni su za ovu priliku. Kao modni detalj može da posluži i kravata, ali neka ona onda bude na pruge ili romboide. Ako želite da se razlikujete od drugih, odlučite se za ešarpu uz belu majicu sa printom. Izbegavajte cipele. Elegantne patike ili sandale su pravi izbor.

 

 

 

Velika matura je već druga stvar. Devojke i mladići tada već počinu da izgrađuju svoj lični stil i u skladu s njim i treba da se obuku. Ali ne preterujte. Bićete odrasli ceo život. Obucite se svečano, a ipak u skladu s godinama. Devojka u svečanoj haljini s visokim potpeticama i elegantnom šminkom i frizurom treba da ima makar neki detalj po čemu će da bude posebna. Fluorescentne boje su u trendu, a verovatno ih nećete nositi u pedesetoj. Crnu ili krem haljinu uparite sa fluo cipelama, tašnom, nakitom i bićete svečani i zanimljivi. Ponesite nešto što Vam se sviđa, a inače nemate priluku da to nosite: ogromne minđuše s perjem, veštačke trepavice ili dugu, usku haljinu s kamenjem kao detaljem. Stavite u kosu šareni umetak ili perle, ili na ruke čipkaste rukavice. Naravno, odlučite se za jedan neobičan detalj, jer ćete u suprotnom, sa njih više, izgledati smešno.
Momci ne moraju da kupuju skupa odela u kojima bi mogli da se ožene. Sako je dovoljno elegantan sam po sebi. Nosite ga uz pantalone u drugoj boji i košulju ili majicu sa printom. Ako se odlučite za odelo, neka ono bude mladalačko, poput onog sa nitnama ili printom. Ili obucite klasično odelo s cipelama u nekoj jarkoj boji, uz neobičnu kravatu, ili šarenu marmicu koja viri iz džepa. Budite svesni da ste mladi, opustite se i uživajte u tome.

slike:www.beachnz.info,www.q-pid.co.uk

Autor: Marina Radivojša, stilistkinja magazina Blic žena i Puls

 

 

 

 

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • marija
    marija

    Lepa haljina

    16.04.2017. 18:39

Preporučeno