Školarci
02.02.2014.

Sport u skladu sa karakterom deteta

Sport u skladu sa karakterom deteta

Za dete koje ne zna da kanališe svoju energiju idealni su borilački sportovi. Veselo i druželjubivo dete treba da ide na ekipne sportove
Sportske aktivnosti bi trebalo da budu neizostavan deo života svakog deteta, jer su neophodne za pravilan psiho-fizički razvoj. Međutim, vrstu rekreacije bi trebalo uskladiti sa detetom, njegovim karakterom, potrebama i navikama.
Mnogi predstavnici najmlađe generacije po čitav dan sede, kako u školi, tako i kod kuće ispred TV ekrana ili računara. Tako pasivnim pojedincima najviše odgovaraju pojedinačni sportovi i to oni gde moraju da razmrdaju svaki mišić. Stručnjaci preporučuju gimnastiku, plivanje i tenis.
Za dete koje se oseća neshvaćeno i ne zna da kanališe svoju energiju, pa ona postaje destruktivna, idealni su borilački sportovi. Oni će mu pomoći i da nađe mir, poboljša koncentraciju i usmeri energiju u pozitivnom smeru. Ova vrsta rekreacije odlična je i za mališane koji se osećaju slabo i nezaštićeno.
Veselo i druželjubivo dete i tokom rekreacije voli da bude okruženo prijateljima. Za njega su idealni ekipni sportovi jer će na treninzima moći i da se druži, ali i da razvija borbeni duh. Najbolje je da odabere fizičku aktivnost koja zahteva mnogo trčanja i trošenja energije, poput košarke, fudbala, atletike, rukometa, vaterpola...
Izrazito stidljivo dete je zatvoreno i potrebno mu je mnogo vremena da se opusti. Psiholozi u tom slučaju preporučuju rekreaciju koja će ih prodrmati i pojačati im samopouzdanje. Takvi su klizanje, hokej, aerobik, ples, fudbal.
Tanjug

slika:www.oslobodjenje.ba

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno