Školarci
03.06.2022.

Vodič za roditelje prvaka: Gde nabaviti udžbenike?

Polazak đaka u školu je prava noćna mora za roditelje, što zbog svih obaveza i nabavki koje slede, što zbog visokih cena udžbenika i pribora. Ovaj period je posebno stresan za roditelje čije dete polazi u prvi razred osnovne škole, naročito ako je u pitanju najstarije dete, jer prvi put u kući imaju školarca i još uvek ne znaju sa čime će se susresti, s obzirom na to da su se neke stvari promenile otkako su oni bili prvaci.
Ono što roditelje budućih prvaka najviše zanima je gde mogu da nabave udžbenike za svoje mališane, kao i rančeve i sav potreban pribor, a mi ćemo vam u ovom tekstu ponuditi neke opcije i pomoći vam da se lakše odlučite o tome koja je najbolja za vas i vaše dete.

Saznajte ko su izdavači udžbenika koje vaša škola koristi


Danas na tržištu postoji veliki broj izdavača udžbenika i ne samo da različite škole koriste različiti materijal, nego se dešava da nekad učenici iste škole ne mogu da koriste udžbenike starijih generacija jer je došlo do promene izdavača. Odluke o tome koji udžbenici će se koristiti za određeni predmet donose se na sednici nastavničkog veća. Učitelji i predmetni nastavnici upoznati su sa sadržajem udžbenika i donose odluku na osnovu toga koji udžbenik je po njihovom mišljenju najbolji za učenike, gde je gradivo opširnije i gde su data bolja objašnjenja koja će pomoći đacima da lakše savladaju lekcije.
Pre nego što se upustite u potragu za udžbenicima za prvi razred, nabavite od škole spisak po predmetima, koji će sadržati autore i izdavača. Kada ste došli do spiska udžbenika, možete da počnete sa nabavkom.

Poručivanje udžbenika preko škole


Mnoge škole imaju dogovore sa određenim knjižarama i nude vam mogućnost da na posebnoj narudžbenici obeležite udžbenike i dodatni materijal koji želite da kupite, pa da otplaćujete na rate. Udžbenički kompleti stižu na adresu škole, raspoređuju se po razredima, a učitelji i nastavnici zatim dele pakete učenicima koji su nabavili udžbenike na ovaj način. Kada je reč o udžbenicima za prvake, sličnu mogućnost nude neki vrtići, ali sve opet zavisi od toga u koju školu se dete upisalo i udžbenike kojih izdavača će koristiti.

Obilazak knjižara sa spiskom potrebnih udžbenika


Udžbenike za prvi razred osnovne škole možete da nabavite i u nekoj od obližnjih knjižara. Ukoliko imate tačan spisak potrebnih udžbenika, to ne bi trebalo da predstavlja problem, osim što može da oduzme mnogo vremena jer niste jedini roditelj čije dete polazi u školu, pa se stvaraju gužve. Pored toga, može da se desi da knjižara u tom trenutku nema baš sve udžbenike koji su vama potrebni, pa treba da čekate nekoliko dana ili da idete u sledeću knjižaru. Ovaj način nabavke udžbenika je dodatno komplikovan za ljude koji žive u manjim mestima, gde knjižara skoro i nema, a tamo gde ima morate prvo da poručite knjige jer ih verovatno neće biti na stanju. Sve u svemu, ovaj način nabavke udžbenika bio je prihvatljiv u vreme kada nismo znali za bolje, a danas je komplikovan i oduzima mnogo vremena.

Poručivanje udžbenika preko interneta


Najjednostavniji način kupovine udžbenika je poručivanjem sa sajta neke onlajn knjižare. Onlajn kupovina kod nas je do danas toliko napredovala da stvarno nema potrebe da trošite vreme i vučete u rukama teške komplete knjiga. Uz samo par klikova i minimalno vremena, potrebni udžbenički kompleti mogu da vam stignu na kućnu adresu. Uzmimo za primer online knjižaru Korisna knjiga, kod koje možete da nabavite sve udžbenike za prvi razred, ali i za starije razrede, kao i udžbenike za srednju školu. Jednostavan način filtriranja po razredima, izdavačima i predmetima oduzeće vam svega nekoliko minuta, a ako poručite udžbenike u vrednosti većoj od 3.000 dinara i odaberete da vam se paket dostavi putem Pošte Srbije, bićete oslobođeni plaćanja dostave! Za plaćanje postoji nekoliko opcija i to lično, prilikom preuzimanja paketa, unapred preko e-bankinga ili na šalteru pošte ili banke ili putem platnih kartica.

Nabavka polovnih udžbenika


Ukoliko želite da uštedite, jedna od opcija je i nabavka polovnih udžbenika. Uvek možete da se raspitate da li neko od rođaka, kolega ili prijatelja poznaje nekog čije dete je završilo prvi razred i želi da proda ili pokloni udžbenike. Pored toga, pre početka svake školske godine po većim gradovima se organizuje prodaja polovnih udžbenika, gde svako može da pronađe nešto za sebe, a cena zavisi od očuvanosti. Ukoliko se u vašem mestu ne organizuje ulična prodaja polovnih udžbenika ili jednostavno niste zainteresovani da obilazite tezge, na društvenim mrežama postoje razne grupe u kojima se razmenjuju i prodaju korišćeni udžbenici.
Polovni udžbenici za prvake - da ili ne?
Udžbenički kompleti su izuzetno skupi poslednjih godina i retko ko može da ih plati odjednom, pa tako tržište polovnih udžbenika cveta. Iako "polovnjake" možete da pronađete po tri puta manjoj ceni, postavlja se pitanje da li uopšte vredi kupovati polovne udžbenike za prvi razred. Đaci prvaci još uvek nisu naučili da čuvaju svoje stvari, tako da ćete retko gde pronaći dobro očuvan udžbenik za prvi razred osnovne škole. Iako su udžbenici zaštićeni omotačima, uvek ćete negde na koricama pronaći "uši", a neki listovi će biti pomalo izgužvani. Pored toga, kupovina novih radnih listova se podrazumeva, ne samo za prvi, nego i za starije razrede, jer su prošlogodišnji već ispisani. Ipak, moguće je nabaviti polovne udžbenike za prvi razred osnovne škole, koji su očuvani i mogu da se koriste. Neke škole imaju duple komplete, jedan za školu, jedan za kod kuće, da učenici ne bi morali da nose teret. Takođe, neki učitelji nisu zahtevali da se udžbenici redovno nose u školu, tako da su bili u "kontrolisanim uslovima".
Da li ste se odlučili kako ćete nabaviti udžbenike za prvi razred osnovne škole?
promo tekst

foto:school-classroom-with-books-backpack freepik

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci