Školarci
05.12.2013.

Kako da motivišete decu da uče?

Kako da motivišete decu da uče?

Većina dece ne podnosi ideju učenja jer to doživljavaju kao teret. Zato, ukoliko želite da ih motivišete, vodite računa da se osećaju kao da se igraju i zabavljaju. Evo nekih saveta koji će vam pomoći da motivišete decu da uče.

1. Praktičan pristup

Sigurno će učenje svakome biti dosadno ako samo čita teoriju bez ikakvog praktičnog primera. Najbolji način da se eliminiše monotonija jeste da se u praksi pokaže primer. Ukoliko vaše dete treba da nauči istoriju, odvedite ga u muzej u kome može da vidi stvari o kojima čita u knjigama. Pomozite deci da stvari vide i dožive izvan knjiga.

2. Vrednost znanja

Većina roditelja ima tendenciju da od dece očekuju dobre ocene, a ako ih ona nemaju, roditelji pokazuju svoje razočaranje. Ovakvo ponašanje nije prikladno i može da ometa motivaciju kod dece. Umesto toga, svakoga dana pitajte dete šta je naučilo u školi i pohvalite ga. To ih može motivisati da više uče, što se može odraziti i na poboljšanje ocena.

3. Dovoljno vremena za igru

Dete može da uživa u učenju samo ako je prethodno imalo dovoljno vremena za igru. Forsiranje preteranog učenja ne može da donese pozitivne rezultate. Napravite raspored na osnovu kog će dete pored učenja imati i dovoljno vremena za igru.

4. Navika čitanja

Navedite dete da čita od ranog uzrasta. Kada su baš mali, možete im čitati priče za laku noć, a kada nauče da čitaju sami, potrudite se da im to postane navika. Na taj način im školske knjige neće delovati strašno i nešto od čega treba da beže.

5. Učenje uz pomoć igre

Igrice su uvek zabavne i možete ih iskoristiti i prilikom učenja sa decom. Potrebno je samo malo kreativnosti. Jednostavne kviz igre ili lov na blago, učenje može da učini mnogo zabavnijim.

 

slika:www.quattro-ag.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno