Školarci
03.12.2013.

Srednjoškolci iz Srbije ispod proseka

Rezultati PISA: Srednjoškolci iz Srbije ispod proseka
PARIZ – Srednjoškolci iz Srbije su u okviru Međunarodnog programa procene postignuća učenika (PISA) za 2012. godinu ponovo pokazali ispodprosečne rezultate, a najbolje postignuće među 65 zemalja imali su tinejdžeri iz Šangaja.
U odnosu na prosek u okviru testiranja PISA, učenici iz Srbije su u sve tri oblasti - matematičkoj, čitalačkoj i prirodno-naučnoj pismenosti postigli rezultate ispod proseka, pokazuju rezultati koje je danas na vebsajtu objavila Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OECD), koja to testiranje organizuje.
Srednjoškolci iz Srbije su u matematici ostvarili 449 bodova u odnosu na prosek od 494, u čitalačkoj pismenosti 446 poena, u odnosu na prosek od 496, a u prirodnim naukama 445 poena, dok je prosek 501. Od zemalja regiona, od učenika iz Srbije bolji su bili tinejdžeri iz Hrvatske sa 471 bodom, dok su srednjoškolci iz Crne Gore bili lošiji, sa 410 bodova. Najbolje rezultate ostvarili su učenici iz istočnoazijskih zemalja - iz Šangaja, sa 613 poena, zatim slede srednjoškolci iz Singapura, Hongkonga, Tajpeha i Koreje, dok su najlošija postignuća pokazali učenici iz Perua.
PISA utvrđuje u kojoj meri su učenici koji završavaju period opšteg obrazovanja, uzrasta 15 godina, usvojili znanja i veštine neophodne za nastavak školovanja da bi bili uspešni u profesionalnom i ličnom životu. Testiranje se realizuje od 1997, svake treće godine.
Tanjug

 

slika:naucionica.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno