Školarci
02.12.2013.

Kako odabrati pravo zanimanje?

Kako odabrati pravo zanimanje?
Izvor: business.hr
Ukoliko u nekom trenutku shvatite da niste izabrali pravo zanimanje, nije kasno da se predomislite.
Greške pri izboru posla nisu retke, ali na osnovu sopstvenih osobina i afiniteta, kao i uz pomoć psihologa, nije nemoguće pronaći i izboriti se za posao koji vam najviše odgovara.
Postoje psihološki testovi koji se primenjuju pre razgovora sa psihologom.
Reč je o testovima profesionalnih interesa i opredeljenja, kao i ličnosti, koji ispituju osobine koje su značajne za izbor zanimanja. Po potrebi, postoje i testovi sposobnosti. Intervju je prilika da se zajedno sa psihologom razmotre dobijeni podaci u kontekstu različitih zanimanja i poslova te uvide dobre i loše strane raznih mogućih odluka.

Psiholog ne nudi gotova rešenja, već olakšava donošenje samostalne odluke, kažu stručnjaci.
Greške
Greške se najčešće događaju zbog nedovoljne informisanosti o zanimanjima i odgovarajućim poslovima, o specifičnim osobinama, sposobnostima, sklonostima, interesima ...

Teoretičari koji su se bavili istraživanjem ličnosti smatraju da je otvorenost povezana sa temperamentom, samim tim je više određena nasleđem nego učenjem.

Treba reći da ni jedna osobina, ni sposobnost, nije isključivo plod nasleđa ili učenja, nego je u pitanju interakcija , ali neke osobine poput ekstrovertiranost ili inteligencije znatnije su pod uticajem nasleđa nego druge.

Najčešće nedostaju informacije o svetu rada i svest o svojim " jakim " i " slabim " stranama jer se različita zanimanja i poslovi razlikuju po sposobnosti, osobinama ličnosti i zanimanjima presudnim za uspeh u tim područjima.

Prvi znak da nismo odabrali dobro zanimanje obično je dugotrajno nezadovoljstvo na poslu, koje često nema veze sa atmosferom u kolektivu.
Karakter
Odnosi među kolegama i uslovi rada mogu biti zadovoljavajući, pa čak i više od toga, a da osoba ipak oseća izrazito nezadovoljstvo. Neko ko dobro piše može se opredeliti za posao novinara, ali ako se radi o tihoj, povučenoj osobi, iniciranje i uspostavljanje kontakata sa nepoznatim ljudima i postavljanje pitanja vrlo brzo može postati velik teret jer zahteva i prodornost i nametljivost, objašnjavaju psiholozi.

Kako kažu, takve greške nisu retke, ali navode i da mnogi ljudi uspevaju u okviru svog zanimanja pronaći ili se izboriti za poslove koji im više odgovaraju.
Zanimanja za otvorenu ličnost

- berzansko poslovanje

- odnosi sa javnošću

- novinarstvo

- menadžerski poslovi

- trgovina

- pravo

- gluma

Zanimanja za zatvoreniji tip ličnosti

- knjigovodstvo

- programiranje

- rad u naučnim laboratorijama , naučno - istraživački rad

- sektori bankarstva koji ne podrazumevaju direktan rad sa ljudima

- pisanje knjiga

- slikarstvo

slika:novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno