Školarci
27.08.2019.

I deca mogu biti pod stresom! Pomozite im da ga pobede

Tokom letnjeg raspusta vaše dete je bilo veselo, puno energije, nije ulazilo u kuću, lepo je jelo i fino spavalo. Međutim, kako se bliži početak školske godine, javjaju se promene u apetitu, problemi sa spavanjem, otežano buđenje, nedostatak energije i vedrine.

Deca i stres? Nemoguće, reći će neki i mnogo će pogrešiti.
Iako imaju manje problema i brige nego odrasli, deca i te kako mogu da budu pod stresom usled prevelikog broja obaveza, želje da steknu i zadrže prijatelje, zbog učenja i ocena, nekih porodičnih problema.

Naučite ga da diše duboko
Vežbajte zajedno duboko disanje iz stomaka. Neka broji do četiri prilikom udaha, dve sekunde zadrži dah, pa onda izdiše dok broji do pet.

Neka zamisli svoje omiljeno mesto
Možda je to plaža na kojoj ste letovali, šumarak u kraju kroz koji volite da šetate zajedno, ili miran kutak u stanu u kom se oseća bezbedno i ušuškano. To će mu pomoći da se umiri.

Neka broji unazad
Nekada koncentrisanje na jednostavne stvari, kao što je brojanje, mnogo pomaže. Neka odabere jedan dvocifren broj i neka broji unazad. To će mu pomoći da skrene misli.

Rasteretite gust raspored
Nekada je dete izloženo stresu zbog preveikog broja obaveza koje mu ne dozvojavaju da udahne i predahne, pa bi vajalo da mu rasteretite raspored. Zajedno razmotrite da li su mu neophodne sve vannastavne aktivnosti koje pohađa, da li od svake ima koristi ili mu nepotrebno crpe energiju i vreme.

Smejte se zajedno
Smišljajte načine i šale koje će ga nasmejati i skrenuti misli. Naučite ga da se fokusira na osobe kojima je potrebna pomoć - braću i sestre, ili drugare u školi. Osećaće se dobro jer je nekome pomoglo i skrenuće misli sa onoga što ga brine.

Podelite sa detetom i svoje tehnike koje vam pomažu u borbi sa stresom - trčanje, rešavanje ukrštenih reči, vežbe istezanja...
Foto: buenavida, diariocorreo, zliving

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno