Školarci
08.11.2013.

Odložiti treći ispit na maloj maturi!

Одложити трећи испит на малој матури

Док Министарство просвете упорно инсистира на спровођењу трећег испита на малој матури, многи родитељи се буне, захтевајући да се тај фамозни трећи испит одложи на годину дана.

Родитељи су у праву

Школска година је дубоко одмакла, а садржај трећег испита „из опште културе“, или „из пет предмета“ још није познат. И када би се објавио сутрадан, паметно је да Национални просветни савет да своје мишљење, а можда и стручна удружења, па да тек тада такав садржај буде усвојен. А затим би требало да следе приручници, упутства, припреме...
Према томе, већ сада је јасно да садашњи осмаци неће имати времена да се на време упознају са трећим испитом, нити да се спреме за полагање.

Одложити на годину дана

Министар просвете, ваљда у жељи да испуни норме из Закона о основама система образовања и васпитања, а и у жељи „да нешто уради на брзину, по сваку цену“, могао би од ове идеје да одустане једним уобичајеним подзаконским актом, којим би увођење трећег испита одложио на годину дана. Тиме би се спасао евентуалног новог великог промашаја када је у питању мала матура, а ученици би били поштеђени једног непровереног експеримента.


Миодраг Сокић, председник ФБГ

2013-11-08

slika:novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno