Školarci
08.09.2018.

Kičmi prija red

Prošla je prva nedelja nove školske godine i stigao je prvi vikend. Taman da se malo predahne, da se saberu utisci, da se naprave novi porodični dogovori i strategije, da se izvrši reorganizacija obaveza, ali i da se ponešto korisno nauči, posebno ako imate đaka-prvaka. On će već od ponedeljka početi svakodnevno da nosi u školu udžbenike, radne sveske, sveske, sav pribor, a možda i opremu za fizičko,  pa bi valjalo da ga naučite kako da sve to rasporedi u ranac.

Pakovanje knjiga i svezaka nije tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled – trpaš dok ima mesta, a onda naguraš ono što nije stalo. Ne, nikako. To se radi po pravilima i po određenom rasporedu, ali ne zato da biste vi pokazali kako vam je dete uredno i dobro organizovano, već da biste mu sačuvali leđa i kičmu.
Najpre se stavljaju veće i teže knjige, koje treba da budu bliže leđima, napred idu manji i lakši udžbenici, potom se ređaju sveske, a pernica dolazi na kraju. Patike i opremu za fizičko nemojte stavljati u ranac već u vrećicu koja može da se nosi u ruci ili da se prebaci preko ramena.

Naučite dete da svakog dana kad dođe iz škole izvadi sve iz ranca i da složi na svoje mesto, kako ne bi sa sobom vuklo nepotrebne stvari, zaboravljenu užinu koja je davno pobuđala i trulu jabuku. U ranac treba da stavlja samo sveske i knjige koje su mu potrebne za taj dan, ali nikako ujutro, pre škole, jer će nešto zaboraviti. Stvari za školu se pakuju unapred, natenane, prema rasporedu.
Iako težina ranca ne bi trebalo da prevazilazi 10-15 odsto težine deteta, to je u praksi teško ispoštovati. Dete koje ima 30 kg ne bi smelo da nosi na leđima više od 3-4,5 kg, neki prazni rančevi imaju tu težinu, a napunjeni daleko više od toga.

Deca koja nose prevelik teret počinju da se naginju unapred, što opterećuje i stopala i kičmu. Osim toga, nepravilno spakovan ranac može da utiče na ravnotežu deteta, da dovede do pada i povrede. Zato iskoristite ovaj vikend da naučite svog školarca kako se pravilno pakuju udžbenici, radne sveske, sveske, pribor i sve ostale potrepštine, ali budite spremni da ga nadzirete i kontrolišete dok se ne uverite da je u potpunosti savladalo lekciju.

Foto: everydayhealth.com, thriving.childrenshospital.org, scholastic.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci