Školarci
02.09.2018.

10 saveta za školarce

Bilo da se tome radujete ili ne, bilo da li ste ushićeni ili zabrinuti, danas će svakako početi nova školska godina. Spremite se za odvođenje i dovođenje, ispraćanje i dočekivanje, školske obaveze i domaće zadatke, žalbe i pohvale, pretrpan raspored, veće izdatke... Deca vam rastu, to je razlog da budete ponosni, a nova školska godina je povod da im po prvi ili po ko zna koji put kažete šta ih sve očekuje.
Mi smo za sve vas izdvojili 10 saveta, a vi možete da dodate još koji. Važno je da ih detetu predočite kroz lep, opušten razgovor, a ne u obliku predavanja.

Škola ume da bude veoma zabavna, zbog dobrih drugara i poneke simpatije, ali zabava nije svrha odlaska u školu. U školu ideš zbog svoje budućnosti.

Za 10 meseci, koliko traje nastava, biće mnogo sjajnih dana, ali biće i onih loših. I na jedne i na druge treba računati. Oni loši će te naučiti da više ceniš one dobre.

Steći ćeš neke nove drugare koji će uticati na tebe kao osobu, a u neku ruku i na tvoju budućnost, pa mudro biraj s kim ćeš se družiti.

Poštuj školska pravila i u učionici, i u fiskulturnoj sali, i u školskom dvorištu ali i na putu do škole. Čak i kada te niko ne gleda, pa čak i kada drugi to čine, ne radi ono što nije dozvoljeno i nije ispravno.

Učitelji i nastavnici nisu bezgrešni. Možda će biti nepravedni, možda će biti grubi, možda neće biti fer u svakoj situaciji, ali im to ne treba uzeti za zlo. Ukoliko te to mnogo pogađa, popričaj sa njima ili sa nama.

Daj sve od sebe svakog dana. Nekada ćeš domaće zadatke i lekcije savladavati bez muke, nekada će ti ići teško, ali ti se podjednako trudi.

Kad vidiš odbačeno, nesnađeno, uplašeno ili previše stidljivo dete – priđi mu. Budi taj koji će to promeniti.

Kad ti se ukaže prilika da „podvališ“, slažeš, prepišeš ili da se na bilo koji drugi način izvučeš, odoli iskušenju. Prečice ti neće ništa dobro doneti.

Ne govori sve što ti padne na pamet, jer to nije pristojno, a često nije ni relevantno, i dobro procenjuj šta ćeš da kažeš. Tako ćeš izbeći mnoge nevolje.

Kada ne znaš šta da uradiš i kakvu odluku da doneseš zapitaj se šta bismo ti mi savetovali. Znaš da roditelji znaju šta je dobro za tebe.

Srećno!!!

Foto: sjl.pe, avantaje.ro,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci