Školarci
09.08.2018.

Mudro birajte ranac

Prođoše godine, a Elsa i Ana nemaju nameru da odstupe sa vrha liste omiljenih crtanih junaka među devojčicama, mada čuvena Gorjuss nema nameru da se preda tek tako, a za vratom im dišu vesela Vinxs petorka i mnogi novi likovi. I kod dečaka je „mrtva trka“... Barsa i Real Madrid su na 1:1, Cars stoje rame uz rame sa Betnemom, Supermenom i Spajdermenom, a onda ide red fudbala, pa red košarke, pa red moto-sporta...
Aplikacije sve lepša od lepše, boja bezbroj, modela još više, pa ti, jadno dete, izaberi samo jedan ranac!
E, tu na scenu stupaju mame i tate...

Kupovina školskog ranca već dugo nije rutinski posao, kao što je nekad bila jer su deca sve pametnija, ali su im zato kičmice, kolena i stopala u prilično lošem stanju.
– Pred polazak u školu svako dete prolazi sistematski pregled, gde se notira postojanje ili odsutvo posturalnih deformiteta. U oba slučaja, i kad dete ima i kad nema deformitete kičme, kolena i stopala, posebnu pažnju valja posvetiti pravilnom odabiru ranca za školu, što znači da u obzir moraju da se uzmu anatomske karakteristike malog školarca – kaže dr Danijela Vukićević, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Klinici za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

Dobar ranac, onaj koji odgovara vašem detetu, ističe doktorka, neće izazvati loše držanje i deformitete kičmenog stuba, niti će ga pogoršati, ukoliko postoji. Kaiševi treba da budu široki i postavljeni mekanim „jastučićima“, kako bi pritisak na ramena bio raspoređen na veću površinu, a uz to bi trebalo da se otpuštaju i zatežu, po potrebi, kako bi se ranac prilagodio visini deteta.
Kada podesite kaiševe, oslonac treba da bude i na donjem delu leđa, na karlici, kako bi se dodatno rasteretila kičma i ramena. Iz tog razloga se preporučuje i da leđa ranca budu čvrsta i postavljena mekanim materijalom koji obezbeđuje udobnost prilikom nošenja. Dno ranca ne sme da ide ispod struka, a vrh mora da bude ispod linije ramena.

– Vodite računa i o težini praznog ranca koji će, kad ga napunite knjigama i sveskama, svakako biti veliko opterećenje za dete. Napunjen ranac ne bi smeo da prelazi 10-15 odsto težine deteta, što znači da u slučaju deteta od 25 kg on može da ima maksimalno 2,5 do tri kilograma, ali u praksi to nije tako pa se deca zbog prevelikog tereta naginju unapred, prenose težište na prednji deo stopala, vratnu i lumbalnu krivinu. To može da dovede i do smanjenja disajnog kapaciteta i stabilnosti kičmenog stuba – kaže dr Vukićević

Sada, kada znate koliko je izbor ranca važan za zdravlje vašeg školarca, saslušajte šta on želi, pa nađite kompromisno rešenje. Ponudite mu da među modelima koji ispunjavaju važe kriterijume – od ovih na kojima insistiraju lekari, preko kvaliteta i funkcionalnosti do cene – izabere onaj koji mu se najviše dopada po boji, desenu i aplikaciji. Nek’ bira među omiljenim princezama i ostalim likovima iz crtaća, obeležjima fudbalskih klubova, između floralnih i geometrijskih motiva, ali tako da mu ranac pristaje. Možda ček i odabere ranac na točkiće.

Pre nego što pođete u kupovinu, najavite detetu da će morati da isproba mnoge modele koji su izloženi u Zavrzlami, a ako niste raspoloženi za to, uvek možete da se odlučite za onlajn kupovinu. U oba slučaja imamo odlične cene i sjajnu ponudu koju možete pogledati OVDE.

Foto: decjisajt,rs, thewirecutter.com, eguidemagazine.com, myoccu.org

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pune pernice 000018598
Pernica puna Football 1B 51127
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.599,00 RSD
1.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski ranac Logic 4 u 1 Spiderman Badge 326680
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.480,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ranac na točkiće Alien 584733
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ranac na točkiće Cute Girl 584503
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.199,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci