Školarci
20.03.2018.

Podstaknite ih da uče

Od današnje dece ništa se ne može sakriti! Ako nisu čuli na vestima da će pasti sneg, saznali su od babe kojoj seva koleno čim se vreme menja. Ako ne znaju sve političare, znaju makar one koje im roditelji preziru i one za koje glasaju. Ako ne znaju ko su naši najveći istinski stručnjaci za određene oblasti, znaju ko je sve „od onih što se pojavio na televiziji kupio diplomu ili doktorat“. Čuli su od roditelja, a posle se ti isti roditelji čude kad im dete kaže da ocene nisu važne i da ne mora da uči.
Ukoliko je i vama „zapao“ jedan ovakav „pametnjaković“, uz pomoć ovih pet motivacionih saveta, objasnite mu da se znanje ne kupuje i zašto mora da uči.

1. Insistirajte na važnosti obrazovanja

Znanje i obrazovanje su oduvek bili na ceni, biće ponovo. Da bi vam dete poverovalo, pričajte mu o vlastitom primeru, o rođacima, prijateljima i komšijama koji su zahvaljujući učenju „daleko dogurali“. Predočite im da su ocene važne, ali da je znanje još važnije i da je to jedini siguran kapital i ulog za budućnost.
Ukoliko vam na vaše pozitivne primere uzvrate negativnim, a „uspešnim“ kontraprimerima, objasnite im razliku između „imati“ i „znati“, uspeha i „uspeha“, poštenja i nepoštenja... Razgovarajte otvoreno, pitajte ga zašto voli ili ne voli da uči, da li mu je potrebna pomoć u savladavanju gradiva, kakve su mu ambicije... To će vam pomoći da otkrijete nivo motivacije vašeg deteta i da vaše buduće postupke uskladite s njima.

2. Nagrađujte ih za postignute rezultate

Ne, ovo ne znači da treba da plaćate decu kad dobiju peticu ili kad poprave lošu ili osrednju ocenu. Ne znači ni da treba da im kupujete poklone ni da ih podmićujete na bilo koji drugi način, samo ih hvalite jer oni treba da se osećaju dobro i da budu ponosni na svoje rezultate.
Kad god vam dete donese dobru ocenu ili pohvalu iz škole, podstaknite ga da vam prepriča šta mu je učitelj/nastavnik rekao, šta su mu rekli drugari, pitajte ga kako se osećalo, pohvalite ga kod bake i dede... Deca, posebno dok su mala, u nižim razredima osnovne škole, vole da usrećuju roditelje pa će se, kad vide kako njihovi uspesi deluju na vas, truditi još više.

3. Ne rušite autoritet učitelja i nastavnika


Izvesno je da se nećete uvek slagati sa svim postupcima, komentarima i ocenama učitelja i nastavnika vaše dece, posebno kad ona smatraju da im je učinjena velika nepravda. Dete bi to moglo da iskoristi kao alibi za svaki neuspeh, neurađen domaći zadatak, svaku ocenu koja mu se ne dopada, jer je njima u prirodi da idu linijom manjeg otpora. Ukoliko ne želite da dođete u situaciju da svaki čas slušate „Sve sam znao/la, a ona mi je dala trojku“, onda nezadovoljnom detetu objasnite da mora više da radi, da vežba, da uči i da se trudi, pa će i ocene biti bolje.

4. Naterajte ih da preuzmu odgovornost

Ovo je pravi trenutak da pitate dete kakve ocene očekuje na kraju školske godine i šta je spremno da uradi kako bi stiglo do željenog uspeha. Nemojte da se začudite ako vaš školarac na parčetu papira ispiše petice iz svih predmeta iako u ovom trenutku ređa trojke i četvorke. Deca su nerealna, pa im pomozite da „progledaju“ tako što će napisati plan rada koji treba da ih dovede do svake pojedinačne ocene. Ako znate gde „škripi“, a verovatno znate, kontrolišite da li poštuje plan rada i učenja, pa za mesec dana intervenišite ukoliko shvatite da se dogovor ne poštuje. U međuvremenu mu „ne dišite za vratom“.

5. Pomozite im da se izbore sa onim što ne vole

Deca kojoj svi predmeti idu od ruke nisu tako retka, ali su i dalje ređa od vršnjaka koji se lakše bore sa prirodnim ili pak društvenim naukama. A kako su one makar do kraja osnovne škole podjednako zastupljene, mesta za opuštanje nema – sve mora da se uči, a najviše ono što se ne voli.
Ukoliko vaše dete već u trećem razredu osnovne pokazuje otpor prema matematici, pomozite mu da ga savlada i da ovlada ovom naukom. Čim počne da pokazuje bolje rezultate, matematika mu više neće biti tako mrska. Isto važi i za ostale predmete, za sve razrede. Nema ovde nikakve mudrosti, svi mi izbegavamo ono u čemu nismo dobri, što znači da treba da budemo bolji. Ono što nam ne ide od ruke mora više da se uči i na tome mora više da se radi.

Vremena za gubljenje nema, knjigu u šake!

Foto: kidsworldfun.com, hireeducation.co.za, todaysparent.com, huffingtonpost.com,   

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci